Стабільна економічна ситуація сприятиме зміцненню довіри до банків

Стабільна економічна ситуація сприятиме зміцненню довіри до банків

14.06.13 18:08 0 886
Попри кризові явища у фінансових системах провідних економік світу, українські банки демонструють не лише стабільну роботу, але й сталий розвиток. Про це свідчать ключові показники, які демонструють «здоров’я» банківської системи. Головним з них є подальше нарощування ресурсної бази для відновлення активного кредитування економіки. Основним інвестором, традиційно, залишаються пересічні українці, які тримають заощадження у банках.

Тенденції останніх місяців свідчать про масове повернення до банків вкладів у національній валюті, у той час як приріст валютних депозитів демонструє «мінус». Так, за 5 місяців нинішнього року приріст депозитів фізичних осіб у гривні склав майже 19% , а обсяги валютних заощаджень зменшилися на 0,4%

На думку голови Національного банку Ігоря Соркіна, дані тенденції свідчать про зміцнення довіри людей як до національної валюти, так і до банківської системи. «Поліпшились ринкові очікування щодо стабільності курсу гривні — про це свідчить статистика: збільшуються обсяги депозитів у гривні. З початку року сума вкладів фізичних осіб зросла на 33,2 млрд грн., а квітневий результат — 9 млрд грн», — зазначив Голова НБУ. Також він підкреслив, що надійність банківської системи зміцнюється завдяки відновленню прибуткової діяльності фінансових установ, яка була вперше зафіксована у 2012 році після трьох років збитків. Таким чином, зараз банки демонструють стабільні показники роботи та готові до відновлення активного кредитування економіки. Завдяки інтенсивному притоку гривні до банківської системи середньозважена ставка за кредитами знизилася з 18% на початку року до 16% на цей час.

Довідково
На думку банкірів стабілізації роботи банківської системи сприяє зміцнення довіри до гривні. Адже не дивлячись на зовнішні та внутрішні виклики Нацбанку вдалось втримати стабільний курс національної валюти. А прогнози псевдоекспертів про «долар по 15 гривень» так і залишилися прогнозами.

«Зниження попиту населення на іноземну валюту проявилось у поступовому зниженні частки валютних депозитів. Їх обсяг упродовж травня скоротився на 26,9 млн. грн. у еквіваленті, а з початку року на 786 млн. Зниження привабливості валютних вкладів для населення пояснюється низьким рівнем відсоткових ставок за ними. А зменшення рівня доларизації кредитного та депозитного портфелів банківських установ допоможе зміцнити їх стійкість до зовнішніх ризиків.», — розповіли у Незалежній асоціації банків України.

Багатьох зараз турбує також і питання про те, чи можна покластись на банки, які мають європейське походження — там фінансові установи стикаються з серйозними проблемами через кризу у Євросоюзі. В НАБУ підкреслюють, що проблеми материнських структур банків із ЄС не перекинуться на їхніх українських «доньок», адже робота всіх банків, що здійснюють діяльність на території нашої країни, регулюється саме нашим законодавством. Тому банки з іноземним капіталом мають виконувати всі вимоги українського законодавства та нормативи, які встановлює Національний банк України. Таким чином, як переконані в НАБУ, проблеми європейських банків не докотяться до українського ринку, адже тут їхню діяльність контролює НБУ.

Національний банк України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Через низький рівень ...
Наступна новина: Податковою відпусткою ...

КОМЕНТАРІ