Івано-Франківськ вшанував пам'ять художників Романа та Маргіт Сельських

Івано-Франківськ вшанував пам'ять художників Романа та Маргіт Сельських

14.06.13 20:56 0 981
В Івано-Франківську, Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку художників подружжя Романа та Маргіт Сельських, присвячену 110-ій річниці від дня їх народження. Експозиція представляє 17 полотен, серед яких улюблені пейзажі Романа Сельського та відомі портрети у виконанні його дружини Маргіт.

«У Львові Сельського знали, як художника творчого, того, хто шукає свій стиль - від традицій до модерну. Творчі пошуки подружжя Сельських часто були не зрозумілими для митців того часу. Нині Сельських вважають засновниками львівської школи живопису», - говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.

Подружжя Сельських віддавало перевагу монументальному живопису. Мистецтвознавці стверджують, що донині їх картини зберігають найважливіше – простір, перспективу і час. Вперше за 30 років Музей мистецтв Прикарпаття виставив на показ картину Сельських «Карпатські краєвиди», яка довгий час знаходилась на реставрації.

В експозиції також – пейзаж «Дземброня» та «Портрет Моностирського», який вважають кращим у творчості Маргіт.

Відомо, що подружжя Сельських довгий час студіювало в країнах Європи. Свій почерк вони сформували в Парижі, де і познайомились. Одружились Роман та Маргіт у Франції в 1925 році і за чотири роки назавжди повернулись до Львова. Мистецтвознавці стверджують, що це подружжя художників – унікальне, бо ніхто нікому не поступається у своїй майстерності.

Нині в Музеї мистецтв Прикарпаття зберігається 19 полотен Сельських. Дві картини знаходяться у постійнодіючій експозиції музею.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Михайло Вишиванюк ...
Наступна новина: О. Вілкул: «Потенціал ...

КОМЕНТАРІ