Житомирщина: подаруйте життя - станьте донором крові!

Житомирщина: подаруйте життя - станьте донором крові!

15.06.13 13:25 0 2238
Десять років тому Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 червня проголошено Всесвітнім днем донора крові, який цьогоріч проходить під гаслом \"Подаруйте життя - станьте донором крові».

З нагоди свята в обласному центрі крові відбувся урочистий захід за участю старшого та молодшого поколінь донорів області, лікарів лікувально-профілактичних закладів, представників обласної організації Товариства Червоного Хреста України, громадських організацій та ЗМІ.

- Хочу привітати всіх активних учасників та молоде покоління прихильників донорського руху зі святом, - зазначив у своїй промові головний лікар обласного центру крові Анатолій Чугрієв, - висловити щирі слова подяки добровільним та безоплатним донорам, які рятують життя та допомагають зберегти здоров’я хворих, зокрема голові молодіжної студентської організації «Спека» Юлії Радюк.

Для дотримання принципу самозабезпечення країни компонентами та препаратами крові Рада Європи рекомендує 40-50 донацій на 1000 населення. В Україні на 1000 населення припадає від 8,1 до 34,0 донорів, по Житомирській області в 2012 р. – 17,5 донацій.

Належні і надійні запаси крові можна забезпечити на основі регулярного, добровільного і безоплатного донорства. Регулярні, добровільні і безоплатні донори крові є також найбільш безпечною групою донорів, серед них визначається найнижча розповсюдженість інфекцій, що передаються через кров.

У 2012 році обласним центром крові та його філіями було прийнято 15527 донорів, з яких добровільних безоплатних - 1270. Добровільне і безоплатне донорство крові може сприяти високим стандартам якості продуктів крові, що підвищує безпеку здоров’я людини.

- Працівники обласної організації Товариства Червоного Хреста та їх волонтери, - зауважив голова обласного осередку ТЧХУ Олександр Богдан, - сподіваються на те, що нове покоління донорів крові, маючи приклад старших колег, гордо нестиме святу місію – дарувати свою кров для використання її там і тоді, коли вона необхідна для порятунку людського життя.

- У лікувальних закладах області впродовж 2012 року, - зазначив у своєму виступі начальник відділу управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Андрушко, - проведено 15640 гемотрансфузій компонентів та препаратів крові, із них: еритроцитів – 6568 доз, свіжозамороженої плазми – 7525 доз, розчинів альбуміну - 834 дози.

Загальна кількість хворих, які отримали компоненти та препарати крові, склала 6440 пацієнтів, або 2,6% від загальної кількості всіх пролікованих хворих.

Найбільше число переливань компонентів і препаратів крові здійснюється в реанімаційних та хірургічних відділеннях лікувально- профілактичних закладів області: еритроцитів – 64%, свіжозамороженої плазми - 81% від загального обсягу трансфузій.

Рівень виконання поточних замовлень лікувальних закладів області на компоненти крові в 2012 році склав 98-99%.

Невідкладна медична допомога забезпечується 100%. В обласному центрі крові та філіях запаси компонентів крові розраховано для надання допомоги 50 постраждалим під час транспортних та техногенних аварій. З цією ж метою на кожній з філій зберігається до 300 л свіжозамороженої плазми та 50 – 60 доз еритроцитів.

Компоненти та препарати крові щороку зберігають життя близько 8 тис. хворим нашої області, здійснюється близько 15 тисяч трансфузій компонентів донорської крові.

Довідково

В Житомирській області звання „Почесний донор СРСР” отримали 1094 особи, „Почесний донор України ” - 926 осіб, 1 – «Орден княгині Ольги» ІІІ-го ступеня. У Житомирській області почесне звання «Заслужений донор України» присвоєно вже 4 особам (напередодні свята високе звання «Заслужений донор України» присвоєно Надії Адамовій, яка здавала свою кров більше 120 разів).

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині члени ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ