Тернопільщина: до кінця 2013 року в області буде завершено етап створення первинного рівня медичної допомоги

Тернопільщина: до кінця 2013 року в області буде завершено етап створення первинного рівня медичної допомоги

15.06.13 08:20 0 1010
Про реформування медичної галузі йшлося під час засідання «круглого столу» проведеного Тернопільською експертною групою, участь в роботі якого взяв начальник департаменту охорони здоров’я ОДА Руслан Мостовий та головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності “Терапія”, професор Василь Нетяженко.

Як зазначив Руслан Мостовий, в Україні, з ініціативи Президента Віктора Януковича, реалізовується реформа, головною метою якої є поліпшення здоров'я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості.

Для цього, на його думку, потрібно: «Зробити структурну перебудову галузі, зробити якісно кращим матеріально-технічне забезпечення».

За словами Руслана Мостового, в області створено проект реформування галузі, який буде своєрідною дорожньою картою в цій роботі.

Реформування йде в кілька етапів. До кінця року буде завершено перший етап - створення первинного рівня медичної допомоги, під час якого передбачається і технічно забезпечити заклади первинної ланки, на другому етапі планується реорганізація швидкої медичної допомоги.

Передбачається і удосконалення закладів третинного рівня. Відомо, що в області було створено першу в Україні Університетську лікарню з потужною базою і найкращими кадрами.

Говорячи про реформування галузі і її роль для удосконалення надання допомоги громадянам, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності “Терапія”, професор Василь Нетяженко навів приклад ФАПу в с. Увисла Гусятинського району: «За державні кошти створена ідеальна модель лікарні майбутнього». Дуже доброю, вважає науковець, є практика залучення студентів медуніверситетів до надання медичних послуг населенню.

Під час засідання виступив ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського Леонід Ковальчук.

Розповідаючи про суть медичної реформи, Леонід Якимович наголосив: "Не стоїть питання про закриття будь-яких закладів, стоїть питання про їх перепрофілювання. Ми категорично проти, щоб закривалися дільничні лікарні, тому що вони виконують соціальну функцію. Кожне село на 500-600 жителів має 15-20 знедолених людей, які не можуть обслужити себе. Один соціальний працівник не може обслужити їх, цю функцію виконували дільничні лікарні. Ми повинні переорієнтувати такі лікарні на цю соціальну допомогу, зробити з них центри реабілітації і догляду за людьми похилого віку. Питання стоїть не про закриття, а про відкриття нових лікарських амбулаторій, нових медичних пунктів в кожному селі, зробити стаціонари більш укрупнені, де можна буде зосередити сучасну апаратуру і кадри, де буде надаватись вже високотехнологічна медична допомога".

Як сказав Л. Ковальчук, реформа необхідна і зробити її можна лише разом. Взаєморозуміння повинно бути між медиками і пацієнтами, громадою. Реформування – робота не одного дня. Воно пов’язане з багатьма факторами, зокрема, із будівництвом доріг, нових закладів первинної ланки, закупівлею нових автомобілів, удосконаленням швидкої медичної допомоги.

Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Сергій Тарашевський сказав, що медична галузь краю має, чим гордитися, у нас є висококваліфіковані кадри, але їм необхідно створювати належні умови праці, забезпечити галузь краю найкращою новою апаратурою.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Департамент екології та ...
Наступна новина: Зареєстровано ДПІ у ...

КОМЕНТАРІ