Прем’єр Туреччини: звільнити парк у Стамбулі від демонстрантів було обов’язком голови уряду

Прем’єр Туреччини: звільнити парк у Стамбулі від демонстрантів було обов’язком голови уряду

17.06.13 16:32 0 873
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив своїм прихильникам на їхньому мітингу в неділю у Стамбулі, що наказ звільнити парк Таксім-Ґезі від табору демонстрантів був його «обов’язком» як голови уряду. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

На цей мітинг зійшлися десятки тисяч людей.

Тим часом в іншій частині міста, біля площі Таксім кілометрів за десять від місця проурядового мітингу, тривало протистояння поліції з протиурядовими демонстрантами, які намагалися знову прорватися на площу і в сусідній парк Таксім-Ґезі; поліція у відповідь знову вдавалася до подразливого газу і водометів.

Учасники протестів, які об’єдналися в єдиний рух «Солідарність Таксіма», заявляють, що не припинять своїх демонстрацій протесту.

У ніч на неділю великі сили поліції витиснули тисячі демонстрантів із парку Таксім-Ґезі, рештки їхнього табору й барикад знесли бульдозерами. За повідомленнями демонстрантів, у перебігу цієї операції потерпіли сотні людей. Губернатор провінції Стамбул Хюсеїн Авні Мутлу повідомив, що потерпілих 44, усі без серйозних травм.

Сутички демонстрантів із поліцією відбулися в неділю і у столиці Туреччини Анкарі.

Акції, які почалися 31 травня як протест проти плану ліквідації невеликого парку Таксім-Ґезі у Стамбулі, переросли в політичні виступи з вимогою відставки прем’єра і уряду й сутички з поліцією, які поширилися на десятки інших міст країни. У сутичках між демонстрантами і поліцією потерпіли, за оцінками, понад п’ять тисяч людей, із протестами також пов’язують смерть принаймні чотирьох чи й п’яти людей.

На місці парку Таксім-Ґезі, створеного в 1940-х роках, влада планує відновити історичну будівлю початку 18-го століття, яка стояла там до створення парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Кабмін подовжив термін ...
Наступна новина: В Луцьку відтепер ...

КОМЕНТАРІ