Івано-Франківщина: на «Полонинському літі - 2013» відзначили кращих вівчарів Верховинщини

Івано-Франківщина: на «Полонинському літі - 2013» відзначили кращих вівчарів Верховинщини

18.06.13 08:05 0 839
Минулої неділі традиційно в урочищі Запідок Верховинського району відбувся фестиваль «Полонинське літо-2013».

На представницьке гуцульське свято пошанування вівчарської праці завітали майже п’ятнадцять тисяч гостей не лише з різних областей України, а й Румунії та Польщі.

З вівчарством на Верховинщині, яке стало своєрідним символом гірського регіону, на думку директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Івана Андріїшина, пов’язане практично все: побут, культура, виробництво речей повсякденного вжитку, продуктів харчування.

«На Прикарпатті є 34 тисячі овець і кіз, більше сотні господарств, які займаються вівчарством, - каже він. – Великих, на жаль, господарств з розведення овець в області небагато. Працюємо над тим, аби їх було якомога більше».

Прикарпатські вівчарі, відроджуючи рідну справу, покладають великі надії на втілення міжнародного проекту «Карпатський Редик», розпочатого у травні цього року. Сприяє розвитку галузі й місцева влада, зокрема, збільшуючи термін оренди полонин. «Всіх полонин є у нас 9,3 тисяч гектарів, з них ми віддали 5,4 тисячі гектарів в оренду», - сказав журналістам з області голова Верховинської райдержадміністрації Василь Гондурак. За його словами, до осені також планують відкрити на полонинах два комплекси з повним циклом виробництва.

Кращих вівчарів Верховинщини нагороджено обласними та районними грамотами.

За дорученням голови ОДА Михайла Вишиванюка в полонинських урочистостях взяв участь заступник голови ОДА Василь Брус. На святі були присутні голова обласної ради Василь Скрипничук, народний депутат України Василь Гладій.

Вівчарство має державну підтримку, однак сучасні вівчарі змушені працювати в умовах, коли бракує ринків збуту продукції, відсутні нові стандарти її якості для індивідуальних господарств, є потреба в удосконаленні механізмів паювання земель, започаткуванні суттєвої державної дотації, що зможе полегшити важку вівчарську працю.

Плоди цієї праці було щедро представлено на святі «Полонинське літо». Кожен бажаючий міг придбати тут смачні, екологічно чисті масло, вурду, бринзу, будз. Також була нагода «при святі» посмакувати самобутніми гуцульськими стравами, приготованими щедрими, гостинними, працелюбними господинями Верховинщини.

Не обійшлося на полонинському святі й без виставки-продажу декоративно-ужиткових виробів: прикрас з бісеру, дерев’яних сувенірів, вишиванок, старовинних тарелів, сорочок з бабусиної скрині та яскравих рушників.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ