У Житомирі обговорили професійний супровід дітей із інвалідністю в умовах навчання в державних і приватних школах

У Житомирі обговорили професійний супровід дітей із інвалідністю в умовах навчання в державних і приватних школах

19.06.13 10:02 0 886
У нових соціальних ініціативах «Діти – майбутнє України» Президент України Віктор Янукович наголошує на необхідності забезпечити всіх дітей рівними умовами розвитку. Особливий акцент Глава держави робить на підтримці дітей із особливими потребами.

Професійний супровід дітей із інвалідністю в умовах навчання в державних і приватних школах обговорили учасники міжнародного семінару, що розпочав свою роботу 18 червня в Житомирському державному університеті імені Івана Франка. Цей захід уже втретє проходитиме у рамках україно-італійського проекту «Інклюзивна освіта в Житомирі». Протягом трьох днів, що триватиме семінар, науковці, керівники громадських організацій і спеціалізованих закладів, психологи та соціальні працівники зможуть перейняти досвід іноземних партнерів щодо впровадження інклюзивної освіти.

Італійську сторону на семінарі вже традиційно представляли професор Болонського університету, референт і науковий координатор проекту Дімітріс Аргіропоулос, відповідальний за проектування, комунікації та фондрайзинг соціального кооперативу «Ноїв ковчег» Алесандро Альбергамо, президент громадської організації «Ключі від Дому» Монтанарі Ріно та члени громадської організації «Ключі від Дому» Альберто Монтанарі й Едда Каллегарі.

Відкриваючи семінар «Професійний супровід дітей з інвалідністю в умовах навчання у державних та приватних школах», ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка Петро Саух зауважив, що у навчальному закладі впровадженню інклюзивної освіти надається значна увага і викладацько-професорський склад вишу готовий і надалі набувати нового досвіду у цій галузі.

Україна ратифікувала конвенцію ООН про права інвалідів у 2009-му році. І фактично у березні 2010-го цей документ набув чинності у нашій державі. «На ми маємо чіткий план дій щодо втілення в життя усіх завдань, які сприяють забезпеченню доступності для людей із інвалідністю, – зазначила директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна. – Головне завдання – перебороти свідомість наших громадян. Одним із кроків на шляху до цього є об’єднання зусиль усіх громадян, що засвідчує, зокрема, участь у цьому семінарі представників державних структур і громадських організацій». На Житомирщині з 89 тисяч людей із інвалідністю 5700 дітей, із яких 495 – із вадами дитячого церебрального паралічу. Задля підтримки та соціалізації таких дітей в області реалізовується програма «Створення центрів реабілітації для дітей-інвалідів». Такі заклади уже діють у містах Житомирі, Коростені, Коростишеві, Бердичеві, Новограді-Волинському. Галина Корінна висловила окрему вдячність іноземним партнерам за допомогу у впровадженні системи інклюзивної освіти на Житомирщині.

На важливості спрямування зусиль у забезпеченні рівних умов розвитку та доступності для людей із особливими потребами поруч із іншими громадянами, а саме впровадженні на Житомирщині інклюзивної освіти, акцентував заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих. «Ставлення до цієї проблеми в Україні та у нашій області кардинально змінилося. Дітей із інвалідністю суспільство почало сприймати не як проблемних, а як таких, що просто мають особливі потреби, які їм треба допомогти задовольнити. Так, на території Житомирщини діє кілька центрів, де такі діти проходять соціальну та психологічну реабілітацію. Зокрема 31 травня було відкрито обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської обласної ради. Ми дуже вдячні італійським партнерам за співпрацю, адже досвід їхньої держави є надзвичайно корисним для нас. Обласна ж влада й надалі докладатиме всіх зусиль, аби підтримувати роботу, спрямовану на соціальну реабілітацію дітей із особливими потребами та допомогу їм», – зауважив заступник очільника області.

Доречність співпраці з італійськими партнерами відзначив і професор, декан соціально-психологічного факультету Житомирського державного університету мені Івана Франка Олександр Музика. «В Італії інклюзія розвивається давно і демонструє якісно інший підхід до виховання дітей із інвалідністю у колективі разом зі здоровими дітьми, внаслідок чого у доросле життя виходять соціально адаптовані, розвинені громадяни», – пояснює науковець. Духом інклюзивної освіти надзвичайно пройнялися молоді викладачі та студенти-волонтери вишу. Так, молода викладачка Інна Степанюк відлетіла до Великобританії для стажування із зазначеної проблематики.

Участь у відкритті семінару також брали член ЖОБФ «Арка», засновник школи «Всесвіт» Софія Окунєва, завідувач обласної психолого-медико-педагогічної консультації Алла Шовтюк, директор приватної україно-італійської ЗОШ «Всесвіт» Марія Левченко, директор обласного центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів Житомирської обласної ради Лариса Дорошенко, заступник голови ГО «Молодь. Жінка. Сім’я» Володимир Пашинський, провідний спеціаліст управління освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ