Віталій Захарченко зустрівся із Генеральним комісаром поліції Литви

Віталій Захарченко зустрівся із Генеральним комісаром поліції Литви

19.06.13 16:19 0 819
Про двостороннє співробітництво України та Литви у боротьбі зі злочинністю, забезпеченні громадської безпеки, а також обмін набутим досвідом йшлося під час зустрічі Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка та Генерального комісара поліції Литовської Республіки Саулюса Сквернеліса.

Розпочинаючи роботу, очільник міліцейського відомства привітав іноземних колег в Україні та наголосив на тому, що український та литовський народи тісно зв’язані довгою спільною історією і цей зв'язок не переривався і між органами внутрішніх справ цих країн після набуття ними незалежності.

 - Однією із перших міжнародних угод нашого міністерства був договір про співробітництво з МВС Литовської Республіки, підписаний у Вільнюсі ще 30 травня 1992 року, - зазначив Віталій Захарченко.

За словами Міністра, ця зустріч свідчить про спільне  бажання співпрацювати у сфері боротьби зі злочинністю і забезпеченні охорони громадського порядку. Адже у литовської поліції  та української міліції є багато спільних напрямків у роботі: боротьба з кіберзлочинністю, з незаконним обігом наркотиків, зі злочинністю у сфері економіки, захист інтелектуальної власності та інші.

- Дуже важливою частиною співробітництва та обміну досвідом для нас є сфера забезпечення охорони громадського порядку та безпеки під час спортивних масових заходів. Це і досвід проведення Євро-2012 и досвід Євробаскета, - звернувся до колег Міністр.

У свою чергу Саулюс Сквернеліс  подякував за можливість налагодити ще тісніші стосунки між відомствами. Адже, за його словами, спілкування має бути на різних рівнях і це вкрай важливо. Співпрацювати мають як керівники, так і звичайні працівники поліції чи міліції різних служб України та Литви.

 - Ця зустріч буде новим імпульсом у наших двосторонніх відносинах. Є багато сфер нашої діяльності, де би ми хотіли з вами співпрацювати. Це вчинення злочинів у електронній сфері, шахрайств, протидія наркотрафіку, а також торгівля людьми, - зазначив Генеральний комісар поліції Литви.

За словами пана Сквернеліса, поліція Литви постійно розвивається, реформи тривають і зараз. Так, у цій країні прагнуть полегшити роботу поліцейського і намагаються максимально задовольнити усі потреби громадян. Ручка та папір для цієї країни – це минуле. Все комп’ютеризовано, усі протоколи складаються тільки у електронному вигляді. І, відповідно, поліцейські автомобілі забезпеченні обладнанням для такої роботи.

Актуальною темою для обговорення стало забезпечення безпеки громадян під час масових заходів. Зокрема, Віталій Захарченко розповів про проект Закону «Про мирні зібрання», який знаходиться на розгляді у Верховній Раді України і є, на його думку, вкрай важливим для повноцінної роботи міліції під час масових заходів.

Цікавим для українських правоохоронців стало те, що під час масових заходів  у Литві учасникам акцій не можна підходити до будинку уряду, парламенту та будинку, де працює Президент, ближче ніж  на 75 метрів, а до інших державних структур – 25 метрів. Якщо ж забезпечити своїми силами правопорядок під час акцій литовська поліція не в змозі, вони можуть запрошувати поліцейських з інших країн ЄС. Але, беручи участь у такій діяльності, вони набувають статусу, прав та обов’язків литовського поліцейського.

Віталія Захарченка та інших представників МВС не аби як зацікавив факт існування у Литві контактних поліцейських, іншими словами поліцейських для діалогу. Вони не мають ні зброї, ні будь-яких спецзасобів. Їхні основні функції – спілкування та усіляка допомога громадянам.

Наприкінці зустрічі, сторони висловили надію на подальше плідне співробітництво. А Міністр внутрішніх справ України також запропонував гостям більш детально ознайомитися із можливостями різних служб української міліції, у тому числі із заводом «Форт».  

  УЗГ МВС України

 
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Дні Львова у Тбілісі ...
Наступна новина: Верховна Рада України ...

КОМЕНТАРІ