У Львові під час медичної акції виявили 3 тисячі 214 осіб з підвищеним артеріальним тиском

У Львові під час медичної акції виявили 3 тисячі 214 осіб з підвищеним артеріальним тиском

19.06.13 09:25 0 879
Цього року традиційна акція «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбулася у Львові з 15 по 24 травня. За час акції було обстежено 113тис 551 особу. З них  вперше виявлено артеріальну гіпертензію у 3 тис 214 (2,8%) осіб. Взято на диспансерний облік 2 684 чол. (83,5%).

— Загалом за сім років в акції взяло участь 797 тис 965 громадян, з них вперше виявлено порушення артеріального тиску у 28 тис 807 (3,6%) осіб. Викликає занепокоєння, що підвищений тиск виявлено у молодих осіб до 18 років (0,6% від кількості обстежених). — наголошують медики

Нагадаємо, під час проведення цієї акції кожний громадянин мав змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках та лікарнях, де були розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також на підприємствах та організаціях тих районів, які обслуговують певні медичні міські установи. Артеріальний тиск можна було виміряти ще й у шести медичних пунктах-наметах, які були розташовані в найбільш людних місцях міста (пл. Ринок, пр. Шевченка, пр. Свободи, ЛНУ ім. Франка, пр. Чорновола, пр. Червоної Калини).

У акції брали участь волонтери (для вимірювання артеріального тиску в наметах) – студенти Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупинського. Пацієнтам з підвищеним артеріальним тиском було рекомендовано консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, було роздано освітні матеріали по АГ (пам`ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше). У рамках акції в закладах охорони здоров`я проводились семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби.

Ситуація із захворюванням на артеріальну гіпертензію у Львові

За статистикою від підвищеного тиску страждає третина українців, але насправді таких людей набагато більше. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у вісімнадцятирічних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку. Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше, на її ускладнення: в першу чергу це інфаркт міокарда та інсульт. Аналогічна ситуація спостерігається і у м. Львові, зокрема щороку помирають від інфаркту міокарда близько 200 львів`ян, а від інсульту – 400 осіб.

Водночас упродовж останніх років у Львові намітилися позитивна тенденція до зменшення захворюваності на інфаркт та інсульт та смертності від цих недуг.  Помітну роль у цьому відіграли традиційні превентивні акції з раннього виявлення АГ та підвищення санітарної культури населення.

Запровадження державного  регулювання цін на лікарські засоби  для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

Окрім того, держава посилила увагу до хворих на гіпертонічну хворобу. Так, 25 квітня 2012 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного  регулювання цін на лікарські засоби  для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Завдяки цьому проекту хворі на гіпертонію мають можливість за відповідними рецептами купувати гіпотензивні препарати за зниженими цінами.

Для цього пацієнту потрібно звернутися в територіальну поліклініку та отримати рецепт від лікаря, за яким у визначеній аптеці йому нададуть ліки за зниженою ціною.

Кожен лікар, який виписує рецепт на лікарський засіб від підвищеного тиску зобов’язаний роз’яснити пацієнту, в яку найближчу аптеку він може звернутися і отримати ліки за зниженою ціною.

Цей проект покликаний допомогти, головним чином, соціально незахищеним пацієнтам, зробивши ліки доступнішими для них, адже прораховано, що середня вартість відшкодування буде складати на  1 рік від 500 грн. до понад 1000 грн.

Мета цього проекту – залучити більше пацієнтів з гіпертонічною хворобою для проведення їм адекватного лікування та домогтися зниження виникнення ускладнень, зокрема таких важких як інсульт та інфаркт міокарду.

Що таке артеріальний тиск і як його контролювати?

Щоб проштовхнути кров по судинній системі, необхідно докласти певної сили. Ця сила, яка діє на стінки судин під час плину крові, називається артеріальним тиском. Показники тиску прийнято позначати двома цифрами, наприклад, 120 і 80 мм рт. ст. Більше значення називається систолічним тиском, під яким розуміють найвищий тиск на стінку судини після скорочення серця. Менше значення називається діастолічним тиском, під яким розуміють тиск крові в період спокою, у перерві між скороченнями серця.

Людський організм створений дуже надійно, з великим запасом міцності, зокрема, і до коливань артеріального тиску. Судинна стінка здатна витримувати значні підйоми тиску за умови, що вона достатньо еластична та міцна. Але з віком еластичність судин знижується і, як наслідок, збільшується ризик виникнення гіпертонічної хвороби і в осіб старше 40 років досягає 20–25% при відносно рівномірному розподілі серед чоловіків і жінок.

Причини виникнення гіпертонічної хвороби до кінця не з’ясовані. Серед факторів, що спричиняють її розвиток, виділяють: емоційний стрес, спадково-конституційні особливості, професійні шкідливості, особливості харчування (надмірне вживання кухонної солі, насичених жирів, дефіцит магнію), вікова перебудова організму в період клімаксу, травми черепа, інтоксикації, гіподинамія.

Оптимальним вважається тиск 120/80 міліметрів ртутного стовпчика, нормальним та високонормальним — від 130/85 до 139/89. Про гіпертонію можна говорити тоді, коли тиск вищий, ніж 140/90 (гіпертонія І ступеня). Тиск 160/100 вказує на гіпертонію II ступеня, а понад 180/110 — ІІІ ступеня.

Шановні мешканці міста Львова! Дбайте про своє здоров`я! Систематично відвідуйте поліклініку!

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Житомирі обговорили ...

КОМЕНТАРІ