На Івано-Франківщині липневі зміни у призначенні та індексації пенсій

На Івано-Франківщині липневі зміни у призначенні та індексації пенсій

19.06.13 12:14 0 866
З 1 липня набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» (№ 231-VII). Цей Закон вніс зміни до Законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам». Як вони вплинуть на пенсійне забезпечення наших краян – про це веде мову начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Анатолій Назаров.

– Внесені зміни врегулювали низку питань пенсійного забезпечення. Вони стосуються насамперед зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Починаючи з січня 2004 року, при призначенні пенсій за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058) час перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами до страхового стажу не зараховувався (оскільки вони не вважалися застрахованими особами і, відповідно, за них не сплачувалися внески до Пенсійного фонду). Відтепер жінки, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, будуть застрахованими, відтак ця відпустка зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії.

По-друге, виправлено несправедливість у виплаті пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні. Досі, за Законом № 1058, такі діти втрачали право на отримання пенсії за місяці перерви у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Отож дитині, яка закінчила школу в червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалась. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі (між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури). Відтепер вони (якщо навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

По-третє, йдеться про зміну механізму перерахунку пенсій з 1 березня кожного року. Законом № 231-VII змінено механізм щорічного перерахунку призначених пенсій з 1 березня кожного року, що передбачений частиною 2 статті 42 Закону № 1058. Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

По-четверте, законодавець торкнувся оптимізації зарплати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення періодів отримання допомоги по безробіттю. Якщо нині, за чинним законодавством, право на перерахунок пенсій визначалося залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку з липневими змінами це не матиме значення. Перерахунку фактично підлягатимуть усі пенсії, раніше призначені за Законом № 1058. При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком. Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

По-п’яте, йдеться про удосконалення механізму визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу. Законом № 231-VII пенсіонеру надано можливість під час визначення зарплати для обчислення пенсії з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, в першу чергу виключити періоди одержання допомоги по безробіттю (за ці періоди враховується мінімальна зарплата) незалежно від їх періодичності. Також удосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу (місяці, в яких заробіток менший від мінімальної заробітної плати). Це дасть можливість збільшити розмір пенсії.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Яремчанська міська рада: ...
Наступна новина: Львівський міський ...

КОМЕНТАРІ