Минулий навчальний рік у Луцьку відбувся на належному рівні

Минулий навчальний рік у Луцьку відбувся на належному рівні

20.06.13 08:05 0 1190
Під час сьогоднішнього засідання виконавчого комітету розглядалося питання «Про закінчення 2012-2013 навчального року та підготовку закладів освіти до роботи у новому 2013-2014 навчальному році». Доповідачем з цього питання виступив начальник управління освіти Олег Гребенюк.

Він зауважив, що мережа закладів комунальної власності освіти міста у 2012-2013 н. р. складається із 73 установ. Серед них: 39 дошкільних навчальних закладів (крім того, в складі НВК «Гімназія №14» функціонує ДНЗ № 36), 27 закладів загальної середньої освіти, 4 позашкільні установи, 1 МНВК, 2 ДЮСШ. Крім того, другий рік поспіль у місті працює приватна школа «Скарбниця мудрості», що є спеціалізованою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземної мови.

Із 40 ДНЗ: 1 ДНЗ - компенсуючого типу, 4 комбінованого, 1 санаторного типу. Розгорнуто 372 вікових груп, в них виховується - 10325 дітей віком від 1,5 до 6 років. Організованою дошкільною освітою охоплено 77 %, від загальної кількості дітей від 1 до 6 років, всіма формами дошкільної освіти охоплено 85 %.

Для оптимізації мережі дошкільних навчальних закладів з 1 вересня 2012 року введено в дію додаткових 9 вікових груп в дошкільних навчальних закладах №№ 1, 6, 19 (2 групи), 22, 23, 33, 34, 37, в січні 2013 року відкрито дошкільного навчального закладу № 40 в 55-му мікрорайоні на 200 місць (10 вікових груп).

У 2013 році на зміцнення матеріальної бази ДНЗ Луцькою міською радою було виділено 99 тис. грн для придбання електрообладнання. Крім того, в ДНЗ № 33 для зміцнення матеріально - технічної бази харчоблоку виділено 11 тис. грн.

Згідно з рішенням Луцької міської ради від № 38/40 27.02.2013 № 38/40, з метою забезпечення права дитини на доступність здобуття дошкільної освіти, спрощення процедури та вільного доступу до інформації про облік дітей до вступу у дошкільні навчальні заклади у місті запроваджується електронна реєстрація дітей до ДНЗ.

У період з 01.07.2013 до 12.08.2013 черговими дошкільними навчальними закладами визначено ДНЗ №№ 1, 7, 10, 16, 17, 35, 39.

З 01 вересня 2012-2013 н. р. до навчання в школах міста Луцька приступили 21549 школярів та 323 учні вечірньої школи, в 1-му класі - 2462 учні. У ЗНЗ міста було сформовано 82 ГПД, які відвідували 2470 вихованців. У 2012-2013 н.р. випускниками 11 класів шкіл міста стали 1455 учнів, з них 155 учнів 11-12 класів вечірньої (змінної) школи.

За підсумками роботи з обдарованою молоддю Луцьк продовжує займати лідерські позиції в області. Усього за підсумками Всеукраїнських олімпіад 2013 р. школярі міста вибороли 127 перемог на обласному етапі предметних олімпіад та здобули 19 перемог на Всеукраїнському етапі. Варто зазначити, що троє учнів Луцьких шкіл №№ 21, 26 стали членами збірних команд для участі у Міжнародних олімпіадах з екології (Туреччина), математики (Колумбія), географії (Індія). Одну золоту медаль переможця з екології вже здобув Король Роман, учень 10 класу гімназії № 21 імені М.Кравчука.

Переможцями обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт стали 98 учнів, Всеукраїнського - 17.

На належному рівні організована та проведена атестація педагогічних працівників навчальних закладів та установ освіти міста. Атестаційними комісіями І та ІІ рівнів проатестовано 697 педагогів із ЗНЗ, ДНЗ та ПНЗ міста.

Творчому фаховому зростанню освітян міста сприяв Всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2013», у міському етапі якого взяли участь 30 педагогів ЗНЗ міста (з 5-ти переможців міського етапу, які брали участь в обласному, - 5 представляли місто на всеукраїнському етапі, а Приходько Марина Іванівна, вчитель музичного мистецтва НВК № 9, стала його переможцем). Всеукраїнський тур конкурсу проходив на базі закладів та установ освіти міста.

Уперше стартував Всеукраїнський конкурс «Вихователь року ДНЗ», у міському етапі якого взяли участь 52 працівники ДНЗ, троє з них були учасниками обласного етапу, а Тетяна Линник із ДНЗ №10 – переможцем, і за попередніми даними, за матеріалами – уже у фінальній десятці заключного туру (попереду подальші випробування).

Для організації експериментальної діяльності в освітніх установах у 2012-2013 н.р. було виділено додатково 34 ставки. Дослідно-експериментальну діяльність успішно здійснюють ЗНЗ №№2, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 15, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 26, НВК – інтернат, вечірня школа, НРЦ. Її ефективність засвідчують виступи педагогів на різного роду змаганнях, створення авторських програм, навчально-методичних комплектів, активізація видавничої діяльності тощо.

Олег Гребенюк зазначив, що необхідно збільшити фінансування підвищення ефективності експериментальної та пошуково-дослідницької діяльності на базі освітніх установ міста. Крім того, за його словами, необхідно і продовжувати комп’ютеризацію шкіл, адже незабаром інформатику вивчатимуть з другого класу.

Начальник управління освіти зазначив, що у галузі є дуже багато й інших питань, які потребують вирішення та додаткового фінансування. Зокрема, він наголосив, що потребують заміни внутрішні комунікації у навчальних закладах, добре було б замінити і вікна у актових залах шкіл тощо.

Міський голова Микола Романюк подякував працівникам навчальних закладів та міського управління освіти за роботу. За його словами, результати їхньої праці усі бачать. Учні міських шкіл займають призові місця на олімпіадах, показують хороші результати під час ЗНО.

Микола Романюк зауважив, що діти це наше майбутнє, а тому необхідно створювати їм комфортні умови для навчання.

Він зауважив, що у минулому році були замінені вікна у спортивних залах шкіл і це дало позитивний результат. Нині діти можуть у комфортних умовах працювати на уроках фізичної культури. Крім того, це дало можливість зекономити й енергоресурси. За його словами, необхідно замінити й вікна в актових залах навчальних закладів. Над вирішенням цього питання необхідно попрацювати.

Наголосив він на тому, що продовжуються роботи по облаштуванню Навчально-реабілітаційного центру, аби діткам з обмеженими можливостями там було комфортно займатися.

Крім того, Микола Романюк зауважив, що ведеться робота по збільшенню кількості місць у дитячих садочках. За його словами, Управління пенсійного фонду України у м. Луцьку буде переселене з приміщення дитсадка на вулиці Чехова у інше приміщення. Потому міська влада планує провести ремонтні роботи, аби діти змогли відвідувати ДНЗ.

Ще одне приміщення колишнього дитячого садка знаходиться на вулиці Декабристів. Нині там розміщенні окремі структурні підрозділи міської ради та облдержадміністрації. На ремонт того приміщення необхідно більше 3 млн грн. Поки, таких коштів нема. Однак, у наступному році є сподівання, що цей дитячий садок відновить роботу.

Також подякував педагогам за роботу й перший заступник міського голови Святослав Кравчук. Він наголосив, що наші педагоги стабільно показують хороші результати роботи.

Подякував Святослав Євгенович і батькам дітей, які спільно з педагогічними колективами вирішують нагальні проблеми навчальних закладів.

Висловив слова вдячності Святослав Кравчук й благодійному фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», який постійно допомагає освітнім закладам міста. Зокрема, за його кошти у школах буде обладнано п’ять спортивних майданчиків зі штучним покриттям, на яких діти зможуть займатися не лише під час навчання, але й в позаурочний час.

Звернув увагу перший заступник міського голови й на питання інклюзивної освіти. На жаль, у місті є багато дітей-інвалідів. Усі вони мають право на отримання якісної освіти. Однак, для них необхідно створити певні умови. За його словами, необхідно спробувати залучити таких дітей до навчання в школі, а не лише, щоб педагоги займалися з ними вдома.

Наголосив Святослав Кравчук й на складності підготовки освітніх закладів до роботи у новому навчальному році. За його словами, тут є багато питань, які потребують термінового вирішення. Як приклад, він навів ситуацію із ЗОШ № 3, на ремонт якої виділяються кошти, але через колізії у законодавстві самих робіт розпочати не можуть.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Теронопільська область: ...
Наступна новина: М. Болотських: для ...

КОМЕНТАРІ