Волинська трагедія: через історію – до порозуміння

Волинська трагедія: через історію – до порозуміння

20.06.13 13:50 0 887
У Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки розпочала роботу Всеукраїнська наукова конференція «Волинська трагедія: через історію до порозуміння».

Упродовж двох днів історики обговорюватимуть такі актуальні теми як: концепції та інтерпретації українсько-польських відносин у роки Другої світової війни; тогочасні польський та український національні рухи; вплив зовнішніх чинників на українсько-польські відносини; передісторія та відлуння Волинської трагедії; українсько-польське протистояння в історичній науці та суспільній пам’яті; усна історія у студіях міжетнічних відносин.

Під час відкриття наукового форуму заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк, зокрема, зазначив, що потрібна саме наукова дискусія, об’єктивний погляд істориків на трагічні події років війни. Дискусія має бути принциповою, але неупередженою, фаховою та аргументованою.

«Немає переможців і переможених, немає — і очевидно не може бути — однакового погляду на спільну трагічну історію України і Польщі. Але треба мати людську велич і політичну далекоглядність, аби переступити через історичні й особисті кривди і, замість помсти, вдатися до прощення та примирення. Ми демонструємо щире бажання будувати спільне майбутнє», - сказав Олександр Курилюк.

Він зацитував всесвітньовідомого британського історика, професора Нормана Дейвіса: "Масові вбивства охопили не саму тільки Волинь і є частиною більшої проблеми. Неправда, що жертвами винищень були тільки поляки. Слід поєднати те, що робилося на Волині і Східній Галичині, з тим, що відбувалося після війни, тобто операцією "Вісла" — етнічними чистками, які проводив польський уряд проти невинних українців".

Олександр Курилюк також зауважив, що в той час, коли польською стороною піднімається питання радикальної оцінки трагічних подій, українці тактовно не наголошують на 75 річниці масового руйнування православних храмів на історичних українських землях – Холмщині та Підляшші.

«Упродовж тисячолітньої історії було немало взаємної кривди, і за бажанням один одному є що пригадати. Але в історичній оцінці подій треба відкинути радикальний підхід, бо це – шлях у нікуди», - зазначив Олександр Курилюк.

Він також висловив сподівання на продовженні партнерства між двома державами на основі загальноєвропейських демократичних цінностей, що буде спільним внеском у розбудову нової об’єднаної Європи.

На завершення заступник голови облдержадміністрації процитував присутнім заклик Папи Іоанна Павла ІІ до українського та польського народів: «Настав час звільнитися від болісного минулого! Нехай прощення – дароване й отримане – розіллється, немов цілющий бальзам, у кожному серці. Нехай, завдяки очищенню історичної пам’яті, усі будуть готові поставити вище те, що об’єднує, а не те, що розділяє, щоб разом будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, на братерській співпраці та істинній солідарності».

 

 
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: відключення ...
Наступна новина: Позаміський заклад ...

КОМЕНТАРІ