Звернення фракції ВО "Свобода" у Львівській обласній раді до Польського Сейму

Звернення фракції ВО "Свобода" у Львівській обласній раді до Польського Сейму

20.06.13 13:05 0 1003
У квітні цього року в польському Сеймі було зареєстровано проєкт Постанови про Другу польсько-українську війну 1939–47 рр. У тексті, зокрема, йдеться, що український визвольний рух у ХХ ст. в особі ОУН та УПА є "злочинним та таким, що вчинив геноцид проти польського населення".

Основною причиною українсько-польського конфлікту було те, що панська Польща у міжвоєнний період 20–40 років ХХ ст. переселяла на західноукраїнські землі польських колоністів-селян із західної частини Польщі. Їм у привілейований спосіб надавали великі наділи землі, будували костели. Вони були під пильною охороною польських поліціянтів і основним їхнім завданням, крім колонізації наших земель, була полонізація українців. Але автохтонне українське населення, яке проживало на цій землі багато століть, витворило сильну національну культуру, яку не так легко було викорінити. Польські колонізатори повинні були виконувати завдання польського уряду, тож усіма можливими способами провокували українських селян до конфліктів, після яких польська державна машина – поліція та армія – здійснювали "чистки" національно свідомих українців аж до так званої "пацифікації", тобто спалення українських сіл і вигнання українців з їхніх земель.

Також одним із факторів ополячення був підкуп місцевого греко-католицького населення шляхом заохочення ставати римо-католиками, просто принісши свідоцтво про народження у костел. Для міського населення був свій спосіб ополячення – це створення штучного безробіття, коли українців не брали на роботу. Це при тому, що польський уряд, коли приєднували західну Україну до Польщі на поч. ХХ ст., запевняв світову спільноту, що він усіма силами буде давати розвиток українцям на їхній землі і зобов'язався, що у 40-х роках буде навіть автономна Західноукраїнська республіка. Польський уряд давав обіцянки, свідомо обдурюючи міжнародну спільноту і нас, українців, заздалегідь знаючи, що він цих обіцянок виконувати не буде.

Не зумівши здійснити повну полонізацію українського населення, з розгортанням 1941 р. німецько-совєцької війни, польське підпілля знаходить нового-старого союзника для боротьби з українцями – Совєцький Союз. Утворені спільні боївки двох окупантів розпочинають активні напади на українські села. Засудження заслуговує і колабораціонізм з нацистською Німеччиною – з 1941 р. польська "гранатова" поліція разом із німецько-польськими відділами активно розпочинають репресії в українських селах Волині. 1944 року на Волині почала діяти 27-ма дивізія АК, яка безжально проводила етнічну "чистку" українського населення.

Ця війна була прямим викликом існуванню української нації на Підляшші, Холмщині, Надсянні, Лемківщині, Волині та Галичині. Підтвердженням цього є польсько-російська змова про депортацію у післявоєнний період, коли примусово зі своїх земель було виселено більше півмільйона українців.

Ми, українці, стурбовані, що в Польщі навколо цих подій уже доволі тривалий час мають місце політичне нагнітання та історичні спекуляції, і все це – напередодні підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Стає очевидним, що як і 70 років тому, у війні між поляками та українцями є вагомий слід Росії, яка всіма можливими методами намагається перешкодити українській євроінтеграції. Прикро, що в історичній площині все це здійснюється руками Польщі, яка стала заручницею своєї політики полонізації та колонізації наших етнічних територій.

Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Сейму Республіки Польща і до всього польського народу із закликом зупинити польських шовіністів, які своїми діями чинять велику шкоду і сіють непорозуміння між нашими двома народами.

Вважаємо, що кожен народ має право на вшанування своїх національних героїв. Ніхто ззовні не має права вказувати нам, українцям, яких героїв наша нація має пошановувати. Рівно ж і ми не дозволяємо собі таких дій щодо інших народів.

Сподіваємося, що Польському Сейму вистачить здорового глузду не ухвалювати цього зареєстрованого проєкту Постанови про Другу польсько-українську війну 1939–47 рр., щоби не допустити ескалації напруги між нашими народами.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: М. Болотських: для ...
Наступна новина: Рівненщина: в дитячому ...

КОМЕНТАРІ