Черговий крок співпраці в галузі становлення екстреної медичної допомоги на Прикарпатті

Черговий крок співпраці в галузі становлення екстреної медичної допомоги на Прикарпатті

20.06.13 10:55 0 1015
З робочим візитом у Варшаві, 10-12 червня, перебувала українська делегація з Івано-Франківської області. Це був черговий крок співпраці в галузі становлення екстреної медичної допомоги на Прикарпатті. Поїздці передувала низка зустрічей з польськими колегами, зокрема, з президентом Польського товариства рятункової медицини та з представниками Європейської асоціації екстреної медицини.

На запрошення директора Незалежного громадського закладу охорони здоров’я повітряної екстреної медицини Роберта Ґолонзковського приїхали директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Роман Мельник, головний лікар Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський та головний лікар Обласної клінічної лікарні Остап Грищук. З польської сторони брали участь віце-міністр охорони здоров’я Цезар Жемко, директор Варшавської екстреної медичної допомоги Артур Камецкі, головний лікар Бєлянської лікарні Дорота Ґалчинська-Зих, президент об’єднаної асоціації польських лікарів екстреної медичної допомоги Малґожата Поплавська.

Під час триденного візиту делегація відвідала департамент охорони здоров’я повітряної швидкої допомоги, Обласну станцію швидкої медичної допомоги та санітарного транспорту "Meditrans" у Варшаві, базу водної швидкої допомоги, яка розміщена на Зеґжинській затоці, а також Бєлянську лікарню. Мали змогу ознайомитись із організацією служби охорони здоров’я: як працює вертолітна база, як працює центральна оперативна диспетчерська, як інтегруються усі етапи порятунку та лікування на догоспітальному і госпітальному етапі, як відбувається взаємодія усіх ланок служб порятунку. Довідались як працює система підготовки кадрів, який економічний критерій формує систему, як відбувається розрахунок медичного бюджету.

«Програма візиту була дуже напружена та щільна, розписана заздалегідь, – говорить головний лікар Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський. - Крім керівного складу, в делегацію було включено трьох лікарів швидкої допомоги, які мали змогу, відповідно до програми, брати участь у чергуваннях їхніх (польських) служб швидкої допомоги. Кожен із лікарів мав денне чергування на вертолітній базі і вилітав на виклики. Другого дня вони чергували на «швидкій». Тут треба розуміти, що українська швидка допомога і польська – якісно різні речі. Тому, що протокол за яким працює екстрена медична допомога в Європі дещо відрізняється, на жаль, на сьогоднішній день від нашого. На третій день лікарі мали чергування на базі лікарні, де працювали у відділенні екстреної медичної допомоги. Фактично, за цей період вони мали змогу ознайомитися із системою порятунку та лікування людей в ситуаціях, які загрожують життю та здоров’ю».

Своїми враженнями поділився і директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Роман Мельник. «В недалекому минулому з Польщею ми мали однакову медицину. Та зараз охорона здоров’я загалом, в тому числі і екстрена медична допомога, країни-сусіда пішла набагато вперед, - констатує Роман Михайлович. – Польща змогла створити повну систему по наданню швидкої медичної допомоги. Сюди входять і карети швидкої допомоги, як звичайні так і реанімаційні, і 23 гелікоптери, які знаходяться на 17 базах і розташовані по території Польщі так, що дають можливість у 20-хвилинний час долетіти до будь-якої точки, це і 12 катерів. Крім того, це і центральна диспетчерська, яка надає технічну допомогу всім названим медичним бригадам. Надзвичайно вразила молода команда – в середньому люди віком від 30 до 40 років, які працюють в медицині і на керівних посадах. Вони добре орієнтуються і економіці, і в менеджменті, і в новітній технології».

Як акцентує Володимир Васильович: «Оскільки наша держава задекларувала курс більш-менш подібний до польського, ми можемо на сьогоднішній день в тих чи інших варіантах прогнозувати що нас чекає завтра, післязавтра. Тішить те, що Івано-Франківська область, завдяки нашим попереднім і теперішнім зусиллям, обрана для польської сторони як місце концентрації наших міжнародних зусиль, щоб не розпорошувати їх на більший проект. Власне, ми плануємо в Івано-Франківській області максимально швидко, якісно зробити проект, який був би подібний до європейського».

З точки перспективи співпраці було підписано низку угод. Плануються подальші зустрічі згідно визначеного плану. Підтримка з польської сторони полягатиме у методичній та організаційній допомозі, підготовці кадрів – диспетчерів, інструкторів і фельдшерів, яка безкоштовно проходитиме на навчальних базах Польщі, а також стажуванні лікарів-спеціалістів з Прикарпаття на базі Бєлянської лікарні.

За словами головного лікаря екстреної медичної допомоги: «Восени планується наступний зустрічний візит польської делегації до Івано-Франківська. До цього часу ми маємо зробити низку організаційних кроків, оскільки на Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перебуває у віртуальному стані. Сподіваюсь, що делегацію з Польщі, ми зможемо прийняти вже в реальному центрі. Передбачаємо провести науково-практичну конференцію у вузькому колі спеціалістів, де проаналізуємо виконану роботу».

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: Автомобілі ...

КОМЕНТАРІ