Захист пішоходів та велосипедистів є ключовим елементом безпеки на дорогах

Захист пішоходів та велосипедистів є ключовим елементом безпеки на дорогах

20.06.13 19:04 0 941
Про це заступник Міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк заявив під час відкриття Міжнародної конференції з питань безпеки пішоходів і велосипедистів, що розпочалася в Києві.

У роботі форуму взяли участь представники 27 держав світу, вітчизняні урядовці, члени міжнародних та національних організацій з безпеки руху, представники страхового бізнесу.

За словами Віктора Ратушняка, дорожньо-транспортний травматизм є однією з проблем розвитку сучасного суспільства та перепоною на шляху економічного розвитку кожної країни. У цьому аспекті рівень оснащення доріг, надійність транспорту і толерантна поведінка учасників руху є визначним показником досягнень суспільства, що формує імідж держави та свідчить про рівень правової культури нації.

Міністерство внутрішніх справ є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади України у формуванні та реалізації державної політики щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.

У зв’язку з цим, а також у рамках проголошення Організацією об’єднаних націй 2011-2020 років Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху, правоохоронним відомством у співпраці з іншими центральними органами виконавчої влади держави вжито низку дієвих заходів, аби покращити ситуацію на автошляхах в Україні та вдосконалити державну політику цій сфері.

– Одним з ключових елементів безпеки на дорогах в цілому є створення безпечних умов для найбільш уразливих його учасників – пішоходів та велосипедистів, – наголосив Віктор Ратушняк.

На думку заступника Міністра внутрішніх справ, безпека вказаної категорії громадян значною мірою залежить від правового регулювання цього питання. Крім того, не повинно залишатися поза увагою питання створення комфортної та безпечної інфраструктури: велосипедних та пішохідних доріжок і переходів, «острівців безпеки», зупинок громадського транспорту, сучасних дорожніх знаків, розмітки, світлофорів та освітлення.

Віктор Ратушняк зазначив, що під час аналізу причин дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів та велосипедистів значний вплив на їх виникнення справляє людський чинник.

– Це, зокрема, низький рівень дорожньої дисципліни та усвідомлення небезпеки наслідків її порушення, – підкреслив він.

У відомстві зазначають, що адміністративні важелі впливу на поведінку учасників дорожнього руху, зокрема – підвищення розмірів штрафів за грубі порушення Правил дорожнього руху, запровадження автоматичної фіксації таких порушень, безумовно позитивно впливають на правосвідомість водіїв. Проте у випадку з профілактикою правопорушень серед пішоходів такі важелі недостатньо ефективні.

За словами заступника глави МВС, значний вплив на усвідомлення неприпустимості порушень дорожньої дисципліни та небезпеки їх наслідків у даному випадку мають профілактичні та роз’яснювальні заходи: проведення Тижнів безпеки учасників дорожнього руху, робота з дітьми різних вікових груп, залучення можливостей засобів масової інформації.

Також він відзначив особливу роль громадських організацій, за активної участі яких останніми роками реалізовано ряд конкретних та ефективних пропозиції у цій сфері. Крім того, важливим аспектом є необхідність врахування досвіду благополучних у цьому відношенні країн, налагодження міжнародної співпраці, чому повинно сприяти проведення міжнародної конференції.

– Всі ми розуміємо, що на шляху до створення більш безпечних умов на дорогах в Україні, вкрай необхідною є консолідація зусиль органів державної влади як на центральному, так і на місцевому рівнях. По великому рахунку, як усього суспільства в цілому, так і кожного учасника дорожнього руху – зокрема, – наголосив Віктор Ратушняк.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Мессі можуть посадити за ...

КОМЕНТАРІ