На Тернопільщині повідомляють як урятуватися від спеки влітку

На Тернопільщині повідомляють як урятуватися від спеки влітку

21.06.13 00:19 0 1076
Відпочинок - це насамперед бронзова засмага, яка в свою чергу залежить від сонця. Що ж нам чекати цього літа. В останні роки літня температура повітря, здається, б`є усі рекорди. Однією з найбільших небезпек у спекотний період – отримати тепловий або сонячний удар.

Сонячний удар трапляється внаслідок безпосереднього впливу сонячних променів на поверхню голови. Тепловий удар – наслідок перегріття.

Симптоми і сонячного, і теплового удару: загальмованість, різка слабкість, шум у вухах, головний біль та запаморочення. Людині у такому стані необхідно надати першу медичну допомогу. По-перше, перемістити її у затінок, на голову покласти холодний компрес, напоїти холодною (але не крижаною) водою. Холодні компреси (у якості яких підійдуть і звичайні пляшки з охолодженою водою) треба прикласти до обох пахв та на область паху. У більш важкому випадку загорніть потерпілого у мокре простирадло або облийте все його тіло холодною водою. Якщо і це не допомагає - викликайте "швидку".

Щоб попередити сонячний удар – не знаходьтеся на сонці без головного убору. Щоб попередити тепловий удар, доведеться трохи перелаштувати свій режим. Замініть м`ясо на рибу, яка легше перетравлюється. Їжте більше овочів та фруктів (в них достатньо води, яка необхідна в спеку у великій кількості). Відмовтесь від солодощів - вони провокують прилив тепла. В спеку намагайтеся якомога більше пити - краще за все підкислені несолодкі напої: воду з лимонним соком, квас, морси. Рідина ні в якому разі не має бути крижаною! Не пийте лимонад, солодкі напої та алкоголь. Вони тільки погіршать ваше самопочуття.

Не перебувайте на сонці з 11 ранку до 17 вечора. В цей час воно надзвичайно активне. Уникайте одягу з синтетичних тканин, прикрас з каменю та металу, які надмірно нагріваються. Льняний та бавовняний одяг найкраще сприяє терморегуляції тіла.

А з кондиціонерами треба бути обережним. Різниця між температурою повітря у приміщенні та на вулиці не має бути завеликою. Оптимальна температура 23-25 градусів.

Медична служба Управління

ДСНС у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ