Закарпатська область: безпека літнього відпочинку

Закарпатська область: безпека літнього відпочинку

21.06.13 08:55 0 2218
Літо‚ гори‚ ліс‚ озеро. Що ще потрібно для гарного проведення вільного часу?! Та‚ відпочиваючи‚ ми часто забуваємо про безпеку. Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз нагадує основні правила, що треба знати й дотримуватися, щоб не наражати себе та оточуючих на небезпеку.

Тож запам’ятайте: готуючись до подорожі у ліс чи гори‚ обов’язково подивіться карту місцевості‚ повідомте рідних‚ знайомих про те‚ куди збираєтеся. Одягніть зручний одяг та взуття.

У лісі встановіть між собою сигнали‚ щоб не загубити один одного; запам’ятовуйте орієнтири під час руху.

Виберіть місце для вогнища та обладнайте його. Ніколи не залишайте багаття без нагляду – це може стати причиною лісової пожежі.

Ніколи не пийте воду з річок та озер. Найбільш надійні джерела води – струмки.

Пам’ятайте – збирати можна тільки ті гриби та ягоди‚ які ви добре знаєте. Не збирайте гриби та ягоди поблизу транспортних магістралей‚ навіть їстівні дари лісу в тих місцях отруйні.

Уникайте диких тварин. Пам’ятайте‚ що небезпечними можуть бути і лось‚ і олень‚ і лисиця. Тварини нападають на людину‚ якщо вони поранені‚ перелякані або захищають своє потомство. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати як засіб захисту вогонь або стукати палицею об дерево.

Будьте обережні при зустрічі зі зміями. У випадку їхнього укусу терміново видавіть з ранки краплі крові з отрутою та висмоктуйте впродовж півгодини‚ весь час спльовуючи. Цього не можна робити при наявності ранок на губах та у роті. Потім необхідно накласти щільну пов’язку вище місця укусу та негайно дістатися до лікарні.

Не ховайтеся під високими деревами та не залишайтеся на галявині під час зливи з блискавкою.

Відпочинок на водних об’єктах – найбільш корисний та активний. Знання та дотримання правил поведінки на воді дозволить вам отримати від відпочинку лише задоволення. Ось декілька основних правил:

- насамперед це правильний вибір місця купання та вміння плавати (відпочинок на воді повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях);

- щоб не відбулося переохолодження організму‚ температура води не повинна бути нижче + 18 0С‚ а повітря – не нижче + 240С;

- після споживання їжі купатися дозволено тільки через 1‚5-2 години‚ в жодному разі не раніше – дайте час для відпочинку своєму шлунку;

- обмежується часом і перебування у воді‚ краще купатися не більше 20 хвилин‚ після чого зробіть перерву (пограйте в рухливі ігри‚ приміром‚ волейбол‚ бадмінтон);

- не забувайте‚ що пірнати дозволено лише за умови‚ коли є достатня глибина водного середовища‚ а сама вода прозора й обов’язково з рівним дном.

Існують певні обмеження та заборони щодо поведінки на воді. Ознайомлення з ними в черговий раз не буде для вас зайвими. Отож не можна:

- вживати спиртні напої під час купання;

- забруднювати воду і берег;

- подавати помилкові сигнали небезпеки;

- заходити више пояса дітям‚ які не вміють плавати;

- запливати за обмежувальні знаки;

- допускати грубі ігри у воді;

- стрибати у воду з човнів та інших конструкцій‚ які для цього не призначені.

Уникайте води зі стрімкою течією й ніколи не плавайте наодинці.

Сподіваємося‚ що ці рекомендації вам не знадобляться‚ але у разі необхідності – використовуйте їх, і це збереже вам життя та здоров’я.

У ДСНС України у Закарпатській області

PS:
А для любителів моря краще відпочити в Криму.. Після довго пошуку по інтернету знайшов сайт- Krimea.info, завдяки якому організація відпустки виявилося досить простою річчю. Можна замовити авіаквиток, забронювати номер або квартиру в розділі Відпочинок в Криму (http://krimea.info/otdyx-v-krymu) - все дуже зручно і зі смаком.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ