В Луцьку у міській раді говорили про борги з виплати заробітної плати

В Луцьку у міській раді говорили про борги з виплати заробітної плати

21.06.13 16:06 0 992
Заступник міського голови Тарас Яковлев провів спільне засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати та робочої групи з питань моніторингу заробітної плати найманих працівників суб’єктів господарювання, які діють на території міста.

Під час засідання начальник управління оподаткування фізичних осіб Луцької ОДПІ Ігор Невар поінформував присутніх про результати моніторингу стану оформлення трудових відносин суб’єктами підприємницької діяльності міста, проведеного з метою легалізації зайнятості та детінізації заробітної плати. Він зауважив, що легалізація заробітної плати – це один із пріоритетних напрямків у їхній роботі. За його словами, з підприємцями постійно проводяться бесіди щодо необхідності оформлення найманих працівників та виплати їм офіційної заробітної плати. Ігор Невар зазначив, що завдяки цій роботі було легалізовано 98 працівників.

Крім того, за результатами проведених 63 перевірок виявлено працівників, які були неоформлені офіційно на роботу. Завдяки цьому було додатково нараховано 472 тисячі гривень податків з фізичних осіб. Він наголосив, що у 90% перевірених підприємців є різні порушення.

Також Ігор Невар повідомив, що було проведено вісім перевірок за зверненнями органів виконавчої влади та 10 - за зверненнями громадян. За результатами цього було легалізовано 29 працівників.

Він наголосив, що підприємцям постійно роз’яснюється, яку відповідальність вони нестимуть за виплату заробітної плати у «конвертах» та офіційно неоформлених працівників.

Заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що підприємці мають вести бізнес чесно і усі їхні працівники мають бути офіційно оформлені на роботу. За його словами, у Луцьку є проблема із міськими ринками, де багато працівників працюють неофіційно. Він наголошує, що окремі підприємці мають сім контейнерів на ринку, а у них, згідно документів, працює дві людини. За його словами, це викликає підозри до чесності такого бізнесмена.

Тарас Володимирович подякував Ігорю Невару за проведену роботу та закликав її продовжувати й наголосив, що міська влада всіляко допомагатиме Луцькій ОДПІ у цьому питанні.

На шньому засіданні комісії також обговорили стан виплати заробітної плати, сплати податків і внесків до соціальних фондів. Тарас Володимирович зазначив, що за даними моніторингу стану виплати заробітної плати на 1 червня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту становила 3313,3 тис. грн, із яких 2156,4 тис. грн – заборгованість 6-ти економічно активних підприємств міста.

У порівнянні з попереднім місяцем сума заборгованості з виплати заробітної плати економічно активних підприємств міста суттєво не змінилась: 2156,4 тис. грн проти 2202,9 тис. грн станом на 01.05.2013. За оперативними даними станом на 20.06.2013 повністю ліквідували заборгованість із виплати заробітної плати у ЗАТ «Меблі-Вікторія», у решти підприємств-боржників ситуація не змінилась.

У 3-х економічно активних підприємств, що перебувають у числі боржників з початку року (товариства «Каскад-Продакшн» і «Каскад-Транспорт», Мостозагін № 60 ПАТ «Мостобуд») сума боргу залишилась незмінною.

Тарас Володимирович дав вказівку управлінню економіки міської ради активніше працювати з підприємствами, де незначні суми заборгованості по заробітній платі перед своїми працівниками, і роз’яснювати їм наслідки, які на них за це очікують.

Заступник міського голови зауважив, що на досить актуальними і важливими для нашого міста залишається й питання оплати праці, підвищення рівня заробітної плати, детінізації заробітної плати. Він зазначив, що за результатами щомісячного моніторингу рівня середньої заробітної плати встановлено, що у травні 2013 року 15 підприємств міста перебувало у переліку суб’єктів господарювання із рівнем середньої заробітної плати нижче гарантованої державою мінімальної заробітної плати.

За його словами, у порівнянні з попереднім місяцем загальна ситуація майже не змінилась: у той час як із переліку підприємств з низьким рівнем заробітної плати у травні вийшло 6 суб’єктів господарювання, цей перелік поповнився 5-ма іншими підприємствами, а саме: Виробничо-комерційне ТзОВ «Луцький цегельний завод № 1» ЛТД, ТзОВ «Привітне» ЛТД, Луцька філія «Руно» ТзОВ «Комерс», ТзОВ «Захід-риба» та ПП «Енерго-світ». На усіх перелічених підприємствах за період з початку року вже мав місце факт нарахування працівникам заробітної плати із середнім рівнем нижче гарантованої державою мінімальної заробітної плати.

Тарас Володимирович зауважив, що керівники вищезазначених підприємств не з’явилися на нараду, тому з ними будуть проведені індивідуальні бесіди.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові обговорено ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ