Житомирщина: пам’ятати земляків, полеглих у боях Великої Вітчизняної війни, – обов’язок кожного!

Житомирщина: пам’ятати земляків, полеглих у боях Великої Вітчизняної війни, – обов’язок кожного!

22.06.13 08:20 0 1123
22 червня Україна згадує кривавий день початку Великої Вітчизняної війни. Саме цього дня 1941 року мирний день відпочинку обернувся для наших співвітчизників довгими роками страждань. Чорною тінню фашистської навали, димом пожеж, смертю та руїнами накотилася на нас війна. навіть важко уявити масштаби трагедії, що випала на долю минулих поколінь. Так, 27 мільйонів громадян колишнього Радянського Союзу загинули у бою – щоденно країна втрачала 20 тисяч солдатів, із яких п’ятнадцятеро – щохвилини. Під час війни загинув кожний 10-й житель Радянського Союзу, при цьому втрати України склали 15 мільйонів загиблих.

У переддень скорботної дати, 21 червня, Президент України Віктор Янукович брав участь у заходах з нагоди 72-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни. «Вірю, що наша незгасна пам’ять завжди буде моральною підтримкою на шляху утвердження єдиної сильної держави, надійним духовним фундаментом для майбутнього», - сказав Глава держави, виступаючи перед ветеранами на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ в 1943 році».

Меморіальні заходи, приурочені до цієї сумної події, відбулися і в Житомирі. Представники влади та жителі міста вшанували пам’ять своїх, вбитих війною, земляків покладанням квітів біля пам’ятника в’язням фашистських концтаборів, пам’ятника, встановленого в с. Довжик (Житомирський район) на братській могилі підпільників, які загинули під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, та до пам’ятного знаку «Жертвам фашизму», де й відбувся традиційний мітинг-реквієм.

Виступаючи на мітингу. голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив: «Ранок 22 червня 72 роки тому для мільйонів невинних наших земляків став останнім. І так тривало ще 1418 днів і ночей. Фашистському злочину немає виправдання! На жаль, зараз уже не так багато залишилося наших ветеранів – тому ми повинні берегти пам\'ять про їхній подвиг, передаючи її з покоління в покоління. Ми повинні пам’ятати, що саме завдяки подвигу цих людей, котрі полягли на війні, ми маємо можливість зустрічати сьогодення. Важливо, щоб ми не лише двічі на рік – 9 травня та 22 червня – вшановували пам’ять наших героїв, а завжди пам’ятали їх велику справу, зроблену для нас». Разом із тим, очільник області закликав житомирян до згуртованості – підтримувати один одного не лише у моменти лиха або щастя, а завжди йти пліч-о-пліч, не забуваючи один про одного.

Вшанувати полеглих на війні земляків під час мітингу-реквієму прийшли також голова обласної ради Йосип Запаловський, Житомирський міський голова Володимир Дебой, заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату Олександр Никитюк, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, заступники Житомирського міського голови – Наталія Леонченко та Олександр Бочковський, голова Житомирської районної організації ветеранів і очевидець воєнного лихоліття Олексій Ковальчук, представники громадськості та засобів масової інформації.

Пам’ять загиблих під час Великої Вітчизняної війни та замордованих у концтаборах присутні вшанували хвилиною мовчання та салютом із трьох пострілів.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Чернігівщині ...
Наступна новина: На Прикарпатті виявлено 8 ...

КОМЕНТАРІ