Василь Берташ презентував енергоощадні здобутки Рівненщини на Раді регіонів у Луганську

Василь Берташ презентував енергоощадні здобутки Рівненщини на Раді регіонів у Луганську

22.06.13 13:55 0 1077
Область системно працює над виконанням стратегічних завдань та зменшує споживання імпортного газу за рахунок переходу на альтернативні види палива, доповів Президентові України Віктору Януковичу голова облдержадміністрації. Зокрема, Рівненщина має потужний енергетичний ресурс, оскільки 40 відсотків території займають ліси. Тож робота ведеться за такими напрямами: стимулювання впровадження енергозберігаючих технологій у галузі промисловості,перевід на альтернативу підприємств комунальної теплоенергетики, реалізація енергоощадних проектів у бюджетній сфері, а такожпопуляризація заощадливості серед населення.

Так, промислові підприємства Рівненщини відмовляються від використання дорогого імпортного газу. Наймасштабнішим є інноваційний проект на ПАТ «Волинь-Цемент». Інвестори реалізують комплексну програму з модернізації виробництва та впровадження енергозберігаючих технологій загальною вартістю понад 300 мільйонів євро. Завдяки впровадженню першого етапу підприємство зменшило споживання газу в 14 разів. 93 відсотки імпортного енергоресурсу при виробництві цементу замінило вугілля.

Нині на завершальній стадії другий етап – використання твердих побутових відходів як альтернативного палива. Для цього поблизу Рівного вже збудували сміттєпереробний комплекс. Це дозволить знизити ціну продукції, а також вирішити екологічну проблему області з утилізації твердих побутових відходів.

Василь Берташ також розповів, що енергоощадні технології впроваджують і в інших галузях промисловості. Завдяки цьому в області за два роки вдалося зменшити споживання газу на понад 10 відсотків. Натомість обсяги реалізації промислової продукції зросли на 5 відсотків.

Голова облдержадміністрації зауважив, що для підприємств комунальної теплоенергетики Рівненщини також розроблена стратегія енергоощадності. Її сформували за результатами енергоаудиту. Тож вже в комунальній сфері області на відходах деревини працює кожен п’ятий котел.

Доповідаючи на Раді регіонів, очільник Рівненщини акцентував, що з кожним роком зростає кількість бюджетних установ, які відмовляються від споживання блакитного палива. А усі новозбудовані заклади працюють винятково на місцевій сировині. Ефект беззаперечний – обігрів шкіл відходами деревини в чотири рази дешевший, ніж імпортним газом. Тож, на альтернативу переводять і вже діючі котельні. Як результат, кожен другий котел в освітній галузі працює на твердому паливі. А це мільйони гривень, зекономлених у бюджетах різних рівнів.

Варто зазначити, що населеннятеж стає заощадливішим, зазначив Василь Берташ. Після масової роз’яснювальної роботи, люди поступово переходять у категорію раціональних споживачів, адже заміна котла вдвічі зменшує витрати сімейного бюджету.

Одне із приорітетних завдань області – це розвиток внутрішнього ринку місцевого альтернативного палива, наголосив голова облдержадміністрації. Адже це поява нових підприємств, створення робочих місць та додаткові надходження до бюджету. На в області вже запрацювали більше двох десятків підприємств та майже сотня приватних підприємців, які переробляють відходи деревини в енергоресурс. Вони забезпечують регіон пелетами, гранулами та щепою.

Василь Берташ запевнив Главу держави, що Рівненщина на досягнутому не зупинятиметься, а в реалізації енергоощадних проектів розраховує на держпідтримку. Зокрема, на запропонований Президентом України ефективний механізм – інвестування під держгарантії. Введення його в дію дозволить перевести на місцеві види палива більше десятка газових комунальних котелень і скоротити споживання імпортного енергоресурсу в комунальній теплоенергетиці майже на 40 відсотків в порівнянні з минулим роком, підсумував голова облдержадміністрації. Водночас Рівненщина й надалі комплексно працюватиме над виконанням державної політики щодо енергозбереження.

Президент України наголосив, що позитивні напрацювання регіонів необхідно втілювати по всій країні. Відповідне доручення Глава держави дав Кабінету Міністрів під час засідання Ради регіонів.«Той позитивний досвід, який є у питаннях, які ми розглядали, і в питаннях забезпечення економічної ефективності, розвитку відновлювальної енергетики, треба використовувати. Я просив би записати доручення Кабінету Міністрів України узагальнити досвід, який є в Україні, в регіонах, і відпрацювати план вдосконалення цього досвіду на інших територіях за погодженням з місцевою владою», - сказав Віктор Янукович.

Про це повідомили у Рівненській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Дитячий ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ