На Львівщині депутати Жовківської районної ради виявили порушення при відведенні земель місцевою райдержадміністрацією

На Львівщині депутати Жовківської районної ради виявили порушення при відведенні земель місцевою райдержадміністрацією

23.06.13 13:10 0 944
20 червня 2013 року на черговій сесії Жовківської районної ради депутати заслухали звіт голови постійної комісії з питань земельних відносин, комунального майна та містобудування свободівця Михайла Дмитріва про роботу тимчасової контрольної комісії Жовківської районної ради. Комісія встановила, що надання земель під особисті селянські господарства відбувалося без урахування інтересів територіальної громади та з порушенням рішення сесії районної ради.

Нагадаємо, що ця комісія була створена 27 грудня 2012 року для вивчення законности земельних розпоряджень голови Жовківської районної державної адміністрації. Причиною створення комісії стали розпорядження голови РДА Степана Ціолковського, якими він роздав 7 га землі Потелицької сільської ради як "інвестиційно непривабливі ділянки", хоча на них розташовано 6 артезіанських свердловин.

Розглянувши отримані документи та вивчивши питання законності відведення земельних ділянок за межами населених пунктів Жовківського району, а також заслухавши начальника відділу Держземагенства в Жовківському районі Богдана Скрипа та голів місцевих рад, комісія встановила, що відведення земель відбувалося без урахування інтересів територіальної громади. Також було порушено рішення сесії районної ради від 19 червня 2012 року про оприлюднення в 5-денний термін розпоряджень голови райдержадміністрації.

Варто наголосити, що розпорядження про дозвіл на розробку документації видавали без вивчення інвестиційної привабливости земель, унаслідок чого під особисті селянські господарства відводили землі, які могли бути використанні під інвестиційні проєкти, як це було у випадку зі свердловинами в с. Потелич.

Окрім цього, 2012 року райдержадміністрація збирала порожні викопіювання з печатками місцевих рад нібито для визначення інвестиційно привабливих об'єктів. Щодо цього комісія дійшла висновку, що ці викопіювання могли бути використані для видачі розпоряджень про передачу земель навіть без відома голів місцевих рад, не те що громади. Зважаючи на те, що з 1 січня 2013 року право на відведення землі поза межами населених пунктів має Держземагентство, комісія рекомендувала структурі не відводити земель згідно з розпорядженнями РДА, виданими до 1 січня 2013 року, без погодження сесій місцевих рад. Комісія вирішила додатково вивчити законність земельних розпоряджень щодо Глинської та Дублянської місцевих рад, оскільки голови рад стверджують, що вони не видавали і не підписували жодних викопіювань. Також варто з'ясувати правомірність розпоряджень РДА на надання земельних ділянок у Зіболківській сільської ради, які були видані на основі 5 заяв від різних громадян, які, ймовірно, були написані однією рукою.

Голова комісії Михайло Дмитрів запропонував підтримати рішення Львівської обласної ради від 26.04.2013 "Про звернення до Верховної Ради України щодо підтримки законопроектів, спрямованих на зміцнення місцевого самоврядування" для того, щоб землі, які перебувають поза межами населених пунктів, не відводили без погодження з громадою та місцевих рад.

Також заступник голови районної ради свободівець Богдан Юрдига запропонував створити тимчасову контрольну комісію для того, щоби з'ясувати, чи землі, які було надано за час із 24 серпня 1991 року і до для ведення особистого селянського господарства дійсно використовують за призначенням.

Обидві пропозиції депутати Жовківської районної ради підтримали одностайно.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: Львівщина: дитячий табір ...

КОМЕНТАРІ