На Чернігівщині у Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля відбувся випуск молодих фахівців

На Чернігівщині у Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля відбувся випуск молодих фахівців

23.06.13 14:26 0 943
Нове покоління пожежників-рятувальників академія випустила 21 червня. В історії навчального закладу, який цього року відзначатиме 40-річчя свого створення, це вже 38-й випуск. Навпроти трибуни – вишикуваний стрій випускників, курсантів і студентів (149 студентів отримують цього року дипломи бакалавра, а 42 – дипломи спеціаліста).

Професія рятувальника не з легких, тож потрібні не тільки знання теорії та практики й особиста мужність, а й неабияка фізична та психологічна підготовка. Успіх у житті багато в чому залежить від обраної професії та рівня освіти, від того, чи улюбленій справі ти присвячуєш своє життя та чи отримуєш моральне задоволення від професійних звершень. Успіх Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля в її випускниках, яких налічується вже майже одинадцять тисяч. 25 з них мають звання генерала, понад 50 за мужність і професійну майстерність нагороджені високими урядовими нагородами. Двоє з них – Герої Радянського Союзу, кавалери Почесної відзнаки Президента України – зірки «За мужність» – лейтенанти внутрішньої служби Володимир Правик і Віктор Кібенок, котрі здійснили безсмертний подвиг під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася в ніч на 26 квітня 1986 року.

Загалом же, серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС та її наслідків – 349 випускників колишнього Черкаського пожежно-технічного училища. Їх прізвища викарбувані на монументі Героям Чорнобиля, що був встановлений біля плацу навчального закладу у 1986 році та реконструйований до 20-ї річниці аварії на ЧАЕС.

Напередодні 25-ї річниці Чорнобильської трагедії за підтримки голови Черкаської обласної державної адміністрації Героя України Сергія Тулуба навпроти монументу, вздовж плацу Академії пожежної безпеки було закладено фруктовий сад Героїв Чорнобиля (понад 600 дерев), ялинкову алею імені Володимира Правика та каштанову алею імені Віктора Кібенка.

Які саме дерева висадити вздовж алеї, названої на честь їхнього сина, підказали батьки Володимира Правика Павло Опанасович та Наталія Іванівна. Батьками героя протягом багатьох років опікуються члени курсантського та студентського самоврядування академії: часто телефонують, запрошують до навчального закладу на свята випуску й Присяги, навідуються в гості напередодні різних календарних свят – привітати квітами, подарунками чи просто гарною піснею, підбадьорити та послухати розповіді про дитинство та юнацькі роки їх сина.

Подружжя Правиків нині проживає у місті Ірпінь Київської області. Минуло понад чверть століття, але вони так і не змирилися із втратою сина. Тож завжди радіють гостям з Черкас й охоче, коли дозволяє стан здоров’я, відвідують навчальний заклад, з яким їх назавжди поєднала трагічна синова доля. А для випускників 2013 року присутність батьків Героя Чорнобиля на святі випуску була бажаною і радісною.

Окрім подружжя Правиків, привітати 200 курсантів-випускників з отриманням дипломів про завершення навчання та присвоєння першого офіцерського звання «лейтенант служби цивільного захисту» приїхали Директор Департаменту персоналу ДСНС України Олександр Євсюков, очільники міста та області, представники громадських організацій, регіональних підрозділів ДСНС України, ветерани академії, батьки, рідні та друзі випускників, а також вихованці навчального закладу минулих років, які у ці дні відзначають зустрічі випускників.

Традиційно, перш ніж піднятися на трибуну, встановлену біля плацу, гості поклали квіти до монументу Героям Чорнобиля. Урочистості з нагоди випуску спеціалістів та бакалаврів традиційно розпочинаються з підняття Державного Прапора та вшанування подвигу пожежників Чорнобиля. А на черзі – не менш хвилюючі миті: оголошується рішення Державної екзаменаційної комісії та наказ про присвоєння перших спеціальних звань випускникам, і починається церемонія вручення дипломів.

Ось він – заповітний, омріяний диплом – свідчення про насичені роки навчання, заслужений вінець кропіткої праці, своєрідна перепустка у професійне життя, де віднині кожен із молодих лейтенантів зможе використати на службі, в щоденній бойовій роботі знання і досвід, набуті за роки навчання в академії.

Новоспечені лейтенанти танцюють свій перший офіцерський вальс. Лунають пісні у виконанні солістів художньої самодіяльності академії, виступають інші високі гості, батьки випускників, з прощальним словом звертаються і самі випускники…

Відмінник навчання Олексій Сидорчук від імені усіх випускників 2013 року (які прихиляють коліна та знімають головні убори) провів церемонію прощання із Прапором навчального закладу: прихиливши коліно, поцілувавши край Стяга. Також, на знак глибокої поваги до черкаської землі, курсанти молодших курсів від імені випускників поклали квіти до Монументу на Пагорбі Слави та пам’ятників Тарасу Шевченку і Богдану Хмельницькому.

Після заключного батьківське слово ректора генерал-майора служби цивільного захисту Миколи Кришталя випускники проходять урочистим маршем останній раз по плацу рідного навчального закладу, традиційно кидаючи у небо пригорщі копійок «на щастя, на долю».

День завершення навчання та отримання диплому, день прощання із навчальним закладом, що дав престижну освіту і перспективи на майбутнє, – завжди особливо-хвилюючий, пам’ятний, історичний.

Академія пожежної безпеки

ім. Героїв Чорнобиля
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: сьогодні 80 ...
Наступна новина: Львівщина: кубок «Леополіс ...

КОМЕНТАРІ