«Про стан реєстрації права власності на земельні ділянки та об’єкти нерухомості у місті Луцьку»

«Про стан реєстрації права власності на земельні ділянки та об’єкти нерухомості у місті Луцьку»

25.06.13 13:40 0 1274
В ході оперативної наради головний спеціаліст Луцького міського управління юстиції Юлія Герасим’юк поінформувала щодо ситуації із реєстрацією права власності на земельні ділянки та об’єкти нерухомості.

За її словами, із моменту створення системи державної реєстрації речових прав станом на 20 червня 2013 року у Державному реєстраторі речових прав на нерухоме майно державними реєстраторами реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції зареєстровано 2661 заяв, з них, 742 - про державну реєстрацію права власності, 20 - про державну реєстрацію іншого речового права, 583 - про державну реєстрацію обтяження та 1256 запитів про отримання інформації.

Крім того, за вказаний період з 742 зареєстрованих заяв про державну реєстрацію права власності – 54 заяви про реєстрацію права власності земельних ділянок, з них 1 - державна та 3 - комунальних. Всі заяви задоволено. Разом з тим, з початку року зареєстровано 1 право оренди земельних ділянок (приватна власність).

Проблемою на є реєстрація оренди земельних ділянок, що потребують у власності Луцької міської ради, право власності на які не зареєстровано.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на земельну діяльну є похідними і реєструються після державної реєстрації права власності на таке майно.

В Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» № 233-VII від 14.05.2013 зазначено, що органам місцевого самоврядування протягом року з дня опублікування даного Закону забезпечити оформлення комунальними підприємствами, установами, організаціями права постійного користування земельними ділянками, які використовують земельні ділянки комунальної власності без документів, що посвідчують право користування ними.

Юлія Герасим’юк зазначила, що на сьогоднішній день роз’яснень щодо вищезгаданих змін про реєстрацію оренду землі з Укрдержреєстру не надходило.

Міський голова Микола Романюк додав, що через колізії у законодавстві міська рада не може зареєструвати земельних ділянок. Через це уже до бюджету міста не надійшло більше 500 тисяч гривень. За його словами, трішки зрушилася ситуація у питанні реєстрації прав на нерухоме майно, але й у цьому питанні вже не виконання плану надходжень до бюджету.

Микола Романюк зазначив, що уже направлені листи в Кабінет Міністрів України. Адже раніше ніяких проблем не було. Тепер, у зв’язку із законодавчими колізіями, не можна розпочати роботи з ремонту ЗОШ № 3. За його словами, гроші є, але через відсутність прав на землю, не можна навіть замовити проектно-кошторисну документацію.

Підтримав міського голову і його перший заступник Святослав Кравчук, який наголосив, що аналогічна ситуація і по ЗОШ № 9. За його словами, ці дві школи потребують ремонту і якщо його не робити, то незабаром дітей доведеться переводити у інші навчальні заклади.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненська область: ...
Наступна новина: Волинські рятувальники ...

КОМЕНТАРІ