Сергій Рижук: „Житомир є флагманом енергозбереження в Україні”

Сергій Рижук: „Житомир є флагманом енергозбереження в Україні”

25.06.13 16:20 0 1036
Енергоефективність та енергозбереження є пріоритетними напрямами енергетичної політики більшості країн світу. Це обумовлено неминучим вичерпанням невідновлювальних паливно-енергетичних ресурсів, відсутністю реальних альтернатив їх заміни, наявністю ризиків при їх виробництві і транспортуванні.

Досвід розвинутих країн і власний досвід України вказує на необхідність державного регулювання процесів енергозбереження та проведення цілеспрямованої державної політики в цьому напрямку. Питання розвитку альтернативної енергетики та ефективного енергокористування в регіонах займає вагоме місце в реалізації нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Якісне виконання поставлених Президентом України завдань стане наріжним каменем розвитку незалежної вітчизняної енергетики в цілому. Тільки держава шляхом виваженої законодавчої, гнучкої цінової, тарифної та податкової політики може забезпечити дієздатність фінансового механізму енергозбереження.

У рамках Європейського тижня сталої енергетики 25 червня 2013 року у Житомирі відбувся семінар Фонду Е5Р – Фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології на тему «Як відкрити доступ до потенціалу енергоефективності українських муніципалітетів?»

У семінарі взяли участь голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, Житомирський міський голова Володимир Дебой, керівник Фонду Е5Р Андерс Лунд, керівник секції з питань енергетики, довкілля та транспорту Представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон, представники Європейського Союзу, міжнародних фінансових організацій, учасники Угоди Мерів, представники міністерства та державних органів України, міські голови українських міст, керівники комунальних підприємств.

Відкриваючи семінар, Володимир Дебой подякував Вальтеру Треттону та Андерсу Лундту за довіру та рішення провести тиждень сталої енергетики в Житомирі. Володимир Михайлович ознайомив присутніх із проектами, які вдалося реалізувати, зокрема, це добудова музичної школи на Михайлівській, заміна ламп розжарювання на енергоефективні світильники, комплексна санація лікарень, шкіл, садочків, модернізація Теплокомуненерго. Загальна сума залучених коштів, в тому числі інвестицій та грантів, склала 20 млн. євро.

«Ми пишаємося тим, що Житомир – один із лідерів у запровадженні енергоефективних проектів. Ми перші в Україні пройшли процедуру погодження Кабміном на залучення 15 млн. євро коштів ЄБРР ТА Е5Р на модернізацію мереж теплопостачання, - говорить Володимир Дебой. - Семінар Фонду Е5Р – це прекрасна нагода підняти нагальні питання з цієї теми, обговорити можливості та перспективи з провідними експертами галузі та поділитися вже набутим досвідом».

в Україні для реалізації ініціатив з енергоефективності вже затверджено низку проектів, серед яких - модернізація мереж централізованого теплопостачання, систем водопостачання, а також надання технічної допомоги у реформуванні нормативно-правової бази.

«Житомир входить до десятки енергоефективних міст України, - зазначив у своєму вітальному слові голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук. – Житомирщина - це край, який може похвалитися надзвичайно багатими природними копалинами, серед яких насамперед торф. Тому ми маємо можливість бути не просто в десятці кращих, а бути першими у цій галузі. Дещо вже зроблено, але ще більше маємо зробити».

Мета Фонду Е5Р - надання узгодженої та ефективної середньострокової міжнародної підтримки, що складається з грантових внесків від міжнародних фінансових та донорських організацій, котрі будуть використовуватися для впровадження енергоефективних проектів. Розмір Фонду Е5Р – 92 млн. євро, з яких 40 млн. євро були внесені головним донором Фонду – Європейським Союзом.

Як зазначив керівник Фонду Е5Р Андерс Лунд: «Даний семінар дає можливість зрозуміти проблеми енергоефективності муніципалітетів та знайти шляхи їх вирішення. Крім цього, для провідних учасників даної галузі це можливість обмінятися думками та налагодити ділові контакти».

Перед початком семінару учасники відвідали два об’єкти, на яких застосовуються енергозберігаючі технології під егідою європейської спільноти, - дошкільний заклад №21, а також котельню психіатричної лікарні №1 Житомирської міської ради.

Гості міста змогли пересвідчилися, що у садочку були застосовані новітні технології з утеплення, а в котельні працює сучасний котел на щепі. У цьому закладі повністю відмовилися від газу і використовують відходи деревини. Варто відмітити, що котел виготовили житомирські спеціалісти.

Під час огляду голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук наголосив на актуальності такого котла для нашої області: «Приємним є той факт, що Житомир є флагманом енергозбереження в Україні і те, що на нього звернули увагу провідні європейські організації».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку микола Романюк ...
Наступна новина: На Львівщині державна ...

КОМЕНТАРІ