Микола Вітенко: «Ратуша належить нашій громаді, отже має бути для неї доступна

Микола Вітенко: «Ратуша належить нашій громаді, отже має бути для неї доступна

25.06.13 16:55 0 1030
20 червня 2013 року відбулася робоча зустріч представників громадського сектору, депутатів міської ради та ДП «Укрзахідпроектреставрація». Мета зустрічі – надати доступ громадянам та гостям міста до вежі міської ратуші.

В рамках міського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства депутатами підтримано проект «Облаштування оглядового майданчика міської ратуші: виготовлення проектно-кошторисної документації».

Облаштування оглядових майданчиків на високих визначних спорудах міст є загальноєвропейською практикою. На сьогоднішній день ми прагнемо розвивати місто за сучасними тенденціями, розвиваємо туристичний потенціал міста. Івано-Франківськ – брама у Карпати, місто зі своєю унікальною історією, своєю родзинкою та своїми добрим сімейним світоглядом. На жаль, у різні часи місто потерпало від різних бід (війни, пожежі тощо), тому ми маємо мало збережених пам’яток архітектури, але й ті не є доступними ані для мешканців івано-франківців, ані для гостей міста.

Основні стратегічні завдання, які ставлять перед собою депутати:

1. Виготовити проектно-кошторисну документацію вежі та оглядового майданчика ратуші.

2. Здійснити заходи підвищення безпеки музейних експонатів та архівних матеріалів.

3. Напрацювати міську стратегію розвитку основної пам’ятки архітектури - ратуші.

4. Виготовити проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт приміщення підземель ратуші.

5. Здійснити капітальний ремонт приміщень підземель.

6. Створювати почергово музеї-кімнати підземельних приміщень.

7. Підготувати концепцію новітнього інтерактивного краєзнавчого музею в приміщенні ратуші / розмістити міську раду та її апарат в приміщенні ратуші.

«Міській раді важко самотужки виконувати і свою представницьку роботу, і роботу, яку б мали виконувати виконавчі структури в місті, тому ми всіляко підтримуємо громадські ініціативи, які готові працювати над вдосконаленням та розвитком рідного міста. Завдячуючи саме небайдужим ініціативним громадським діячам, а саме громадській організації «Галицький історико-політологічний центр» ми маємо шанси успішно впровадити цей проект.» - зазначає секретар міської ради Микола Вітенко.

Історична довідка. Міська ратуша у будь-якому європейському місті мала не лише естетичне, але й символічне та статусне значення, що було однією з важливих ознак набуття містом Магдебурзького права. Будівля сучасної ратуші вже є четвертою за рахунком основною муніципальною будівлею в м. Івано-Франківську. Перша ратуша була побудована 1672 року і була дерев’яною. Сучасна ж ратуша зведена у стилі ардеко та являє собою хрест, з перетину якого здіймається вежа, що завершується куполом у вигляді військового шолому. Загальна висота споруди становить 49,5 м, що дозволило їй тоді бути найвищою в місті. 19 вересня 1939 року у місто ввійшли війська Червоної Армії. Приватні крамниці та ресторани в ратуші були закриті.

Знову нависла загроза над ратушею під час німецької окупації. Гітлерівці вирішили зруйнувати її. Але підірвати не змогли, бо стіни складались із залізобетонного моноліту. Для одночасного підриву потрібна була велика кількість вибухівки, яка, вибухнувши, могла зачепити сусідні квартали. А в них розташовувались різні німецькі урядові служби. Тому вирішено було зривати крила ратуші. У стіни, які важко піддавались свердлінню, почали закладати вибухівку і підривати. Так підірвали її північно-західне крило — на решту часу не вистачало. У 1940-х південне крило ратуші відбудували і розмістили тут торговельні склади. У 1957 році провели ремонт. 26 квітня 1959 тут відкрився Івано-Франківський краєзнавчий музей. До нового 2007 року на ратушу встановлено 4 нових годинники з автоматичним механізмом та електронними курантами, що виконують 12 українських мелодій дуже подібно до дзвонів, а також відбивають години та чверті. Проте до шніх днів конструкції самої вежі ратуші не передбачають достатньої безпеки для пересування як відвідувачів, так і самого персоналу, що з часом унеможливить вихід на вершину для налагоджувальних робіт. Вільного доступу ані громадян, ані туристів там досі немає, і він не може бути дозволений доти, доки не будуть забезпечені необхідні умови для облаштування техніки безпеки.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в області ...
Наступна новина: На території України ...

КОМЕНТАРІ