Львівщина: змії!

Львівщина: змії!

25.06.13 17:39 0 1109
За добу на Львівщині від укусів змій госпіталізовано 2 особи. Так 22 червня о 16:26 до оперативно-диспетчерської служби ГУ ДСНС України у Львівській області надійшло повідомлення про те, що в реанімаційне відділення Сколівської ЦРЛ госпіталізовано 45-річного жителя села Сокільники Пустомитівського району, у стані середньої ступені важкості. Діагноз потерпілого – укус змії в гомілку ступеневого суглобу зліва.

Того ж дня о 19:10 у реанімаційне відділення Сколівської ЦРЛ госпіталізовано 39-річну жительку села Дубина Сколівського району, яка перебувала в стані середньої ступені важкості. Діагноз, поставлений медиками – укус змії другого пальця лівої стопи.

Аналізуючи прогнози синоптиків щодо утримання подальшої теплої та сухої погоди, Головне управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області звертається до мешканців міста та області бути особливо уважними та обережними під час походів до лісу чи проведенні господарських робіт.

Щоб попередити укус змії варто знати умови їхнього місцеперебування і спосіб життя. Змії поширені в заболочених місцях, болотах, біля зарослих озер і ставків, у горах та лісах. Будучи нічними тваринами, удень вони ховаються в старих пнях, у копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Тому цих предметів краще не торкатись руками, а користуватися ціпком.

На території України трапляються 6 отруйних змій. Найбільш поширена гадюка звичайна. Цей вид розповсюджений у всіх зонах з помірним та холодним кліматом, зокрема у Карпатах. Для гадюки звичайної властиві забарвлені смужки темного кольору вздовж спини. Завдяки кольоровій гаммі, змії малопомітні у довкіллі. Форма голови – округло-трикутна з притупленим носовим кінчиком та виступаючими виличними кутами, в яких розташовані отруйні залози. І хоча ці тварини не становлять основної загрози для життя, варто пам’ятати деякі особливості їх поведінки.

Змія ніколи не нападає на людину першою! Якщо її випадково зачепити або наступити на неї, вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози – згортається в клубок, зигзагоподібно вигинає тіло, окремі види шиплять.

Симптоми отруєння.В ураженій ділянці тіла з’являється неспецифічний біль, відчуття печії, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин, обмеження рухів у розташованих поруч суглобах. Порушується координація рухів, виникає слабкість у м’язах гортані, оніміння язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати. Розвивається сонливість, дихальні рухи скорочуються, підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає загроза паралічу дихальних м’язів.

Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення. Через 20-40 хв. шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості.

Перша допомога. Негайно приступити до видалення отрути з рани. Ні в якому разі не можна відтерміновувати цю процедуру – інакше токсин пошириться по всьому організму.

Якщо в ротовій порожнині немає ранок, потрібно витиснути й відсмоктати отруту, одразу її спльовуючи. Дану процедуру слід проводити упродовж 20 хв. Необхідно обмежити рухи потерпілого та давати пити багато води. М‘язові скорочення збільшують швидкість поширення отрути. Після відсмоктування, рану потрібно промити мильною водою. Якщо вкушена кінцівка, її потрібно знерухомити: руку підв’язати, ногу зафіксувати планками і бинтом чи іншими підручними засобами. Також кінцівку потрібно туго забинтувати на 5см вище місця укусу таким чином, щоб під пов’язкою проходив палець, а в міру збільшення набряку – послаблювати тиск. Вкушена кінцівка має бути нижче рівня серця.

При укусі в голову чи шию, це місце потрібно притиснути. Зміїна отрута викликає сильну алергічну реакцію, тож у мандрівку з собою доречно брати антигістамінні препарати. Після надання першої медичної допомоги варто якнайшвидше звернутись у найближчий медичний заклад.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ