Олег Панькевич: "Важливо розвивати добросусідські відносини на основі спільних історичних перемог"

Олег Панькевич: "Важливо розвивати добросусідські відносини на основі спільних історичних перемог"

25.06.13 17:26 0 1132
Народний депутат України, заступник Голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з питань національної пам'яти Олег Панькевич зареєстрував у Верховній Раді України проєкт постанови "Про відзначення 500-ї річниці битви під Оршею".

Як наголосив націоналіст, ця подія ще є недостатньо відомою, проте ця битва була однією із найславетніших сторінок в історії українського, білоруського, литовського та польського народів.

"Битва, у якій разом з іншими народами брали участь українці, стала перемогою коаліційних сил і зупинила експансію Московського царства. Битва під Оршею – це приклад спільних зусиль сусідніх народів Європи у боротьбі за свою свободу та незалежність. Нам дуже важливо відзначати спільні звитяжні події в історії українського народу та наших сусідів. Переконаний, що затвердження цієї постанови сприятиме розвиткові національної пам'яти, добросусідських відносин та утвердженню України як європейської держави", – зазначив свободівець Олег Панькевич, який є членом міжпарламентської асамблеї, до якої входять представники України, Литви та Польщі. Народний депутат звернувся до співголови міжпарламентської асамблеї Володимира Рибака з пропозицією відзначити 500-річчя битви під Оршею на міждержавному рівні.

Нагадаємо, нещодавно на сесії Верховної Ради України Олег Панькевич зачитав заяву, у якій закликав польську сторону перейти від політики взаємних звинувачень до діалогу та відзначення історичних подій, що мають спільне позитивне значення для обох народів.

Довідка: Битва під Оршею відбулася 8 вересня 1514 року і була основним епізодом війни між Великим князівством Литовським та Московією, що спалахнула за білоруські та українські землі. Армією Великого князівства Литовського і Руського командував волинський князь Костянтин Острозький. До складу війська входили етнічні поляки, українці, литвини (білоруси), литовські татари, наймана сербська кіннота. Московську армію, що налічувала 40 тисяч кінноти, під Оршею було повністю розгромлено. Звістка про Оршанську битву облетіла європейські країни. Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтійське відстояло свою незалежність. Це була спільна перемога коаліційних сил народів, яка зупинила експансію Московського царства.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ