Депутати-свободівці у Львівській обласній раді ініціювали рішення щодо вшанування героїчного чину Мирослава Січинського

Депутати-свободівці у Львівській обласній раді ініціювали рішення щодо вшанування героїчного чину Мирослава Січинського

25.06.13 19:28 0 1071
25 червня 2013 року на черговому засіданні сесії Львівської обласної ради з ініціятиви депутата-свободівки Олександри Небожук було ухвалено рішення "Про вшанування героїчного чину М.Січинського". За таку ухвалу проголосували 67 депутатів.

Відповідно до цього рішення, постійній комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради було доручено розглянути зазначене питання із залученням депутатів від інших комісій, істориків і винести його на розгляд чергової сесії обласної ради.

Довідка: Мирослав Січинський – український месник, який на знак помсти за кривди місцевої адміністрації, заподіяні українцям (вбивство Марка Каганця та фальсифікація виборів до австрійського парламенту) 12 квітня 1908 застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького в його робочому кабінеті. Хоча відповідальність за цей акт не взяла на себе жодна політична організація, його схвально сприйняли радикальні українські партії та діячі, переважна більшість галицьких українців. Водночас після 12 квітня містами Галичини прокотилася хвиля антиукраїнських погромів. Січинського заарештували і засуджений до смертної кари, яку цісар через міжнародний резонанс справи замінив на 20-річне ув'язнення.

1911 року Дмитро Вітовський і Микола Цеглинський організували його втечу. За допомогою двох наглядачів-українців 10 листопада він утік із в'язниці у Станіславові і разом з ними нелегально виїхав до Норвегії, згодом – до Швеції, звідти – до США (1914). До кінця життя не шкодував про свій вчинок, вважав його виправданим і справедливим.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині свободівці ...
Наступна новина: На Рівненщині футбол для ...

КОМЕНТАРІ