Свободівці Тернопільщини вшанували пам'ять Січових Стрільців, воїнів УГА та членів ОУН

Свободівці Тернопільщини вшанували пам'ять Січових Стрільців, воїнів УГА та членів ОУН

25.06.13 16:33 0 987
24 червня 2013 року, на Трійцю, за сприяння Тернопільської районної і міської організацій Всеукраїнського об'єднання "Свобода" та місцевої обласної молодіжної громадської організації "Сокіл" на Микулинецькому міському цвинтарі відбулися молебні на могилах Січових Стрільців, воїнів УГА та полеглих членів ОУН Якова Пришляка й Павла Голояда. Молебні відслужив священик УГКЦ Катедрального собору Тернополя отець Сергій.

Очільник Тернопільської районної організації ВО "Свобода" Роман Наконечний заявив: "Напередодні Першої світової війни Головна українська рада, усвідомлюючи необхідність збройного захисту українців і відновлення боротьби за незалежність, звернулася до молоді з закликом створювати власні збройні сили. Вперше за сто років, не маючи державности та свого війська, створили збройну формацію – Легіон Українських Січових Стрільців. Тодішня австрійсько-польська влада на заході України була шокована кількістю добровольців-українців, а тому дозволила створити тільки один легіон у кількості 2,5 тисяч воїнів. Українські Січові Стрільці виявили велику мужність і відвагу у тій війні, зокрема на горах Лисоні та Маківці. 1918–1920 роках у добу національно-визвольної боротьби січовики разом із військами УНР боролися за визволення всієї України. На жаль, ми не вибороли тоді своєї держави, бо як і вороги задурювали українцям голови та не давали будувати повноцінну самостійну державу. Нині також багато зазомбованих українців не сподіваються на власні сили в розбудові країни. Одні вірять у більшовицьку ідеологію та дивляться на Москву, а інші гадають, що корислива Європа нам збудує державу.

28 квітня 1932 року за наказом польської влади Тернополя стратили відважних синів України, членів ОУН Якова Пришляка та Павла Голояда. Ці патріоти виконали до кінця клятву українському народу й перший пункт Декалогу українського націоналіста: "Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї". Польська влада страчувала їх за боротьбу та просто тому, що вони були українці. Їхня жертовність піднімає їх до небес, бо своє життя патріоти принесли в жертву нації. Вони є прикладом для нас у боротьбі за українську Україну!".

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Держфінінспекція в ...
Наступна новина: На території України ...

КОМЕНТАРІ