США закликали Росію все ж видати інформатора про стеження спецслужб

США закликали Росію все ж видати інформатора про стеження спецслужб

26.06.13 12:07 0 802
Сполучені Штати Америки висловили сподівання, що Росія все ж знайде спосіб видати американця Едварда Сноудена, який викрив таємні програми американських спецслужб щодо стеження за телефонними контактами й діями в інтернеті, хоча між країнами й немає договору про екстрадицію. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Коментуючи заяви президента Росії Володимира Путіна, речник Державного департаменту США Патрік Вентрелл заявив, що через відсутність такого договору США не очікують на формальну екстрадицію, але вважають, що в рамках співпраці правоохоронних органів усе ж можна знайти можливість видворити Сноудена з Росії на підставі звинувачень, висунених проти нього у США, а також статусу його подорожніх документів – США зазвичай скасовують чинність паспортів своїх розшукуваних громадян.

За словами речника, США вже зверталися до Росії з проханням розглянути всі можливості, як видворити Сноудена і повернути його до Сполучених Штатів.

Вентрелл також нагадав, що США не раз видавали до Росії розшукуваних там злочинців і без договору про екстрадицію й тому бачать можливість, що й Росія поверне до США особу, яку розшукують за «дуже серйозними кримінальними звинуваченнями».

президент Росії Володимир Путін підтверджував, що Едвард Сноуден дійсно перебуває в Москві і як транзитний пасажир на летовищі не перетинав російського кордону. За його словами, таким чином, звинувачення на адресу Росії, що вона не видає Сноудена, – «маячня і нісенітниця». Путін наголосив, що не бажає займатися такими питаннями, як можлива екстрадиція до США розшукуваного там американця. Він нагадав, що між Росією і США немає договору про екстрадицію.

Російський президент також заявив, що прибуття Сноудена до столиці Росії стало несподіванкою і що російські спецслужби ніколи не працювали і не працюють із ним.

Зі слів Путіна випливає, що Сноуден далі перебуває у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під Москвою, тобто формально поза кордоном Росії, після того, як учора він не вилетів до Куби, куди вже мав квиток; за повідомленнями, рейс із Москви до Гавани теж вилетів без нього.

Президент США Барак Обама вчора заявляв, що його країна вживає всіх можливих заходів, щоб поставити Едварда Сноудена перед судом.

Білий дім висловив учора сподівання, що Росія, куди Сноуден прибув позавчора, зробить усе можливе, щоб екстрадувати його.

А державний секретар США Джон Керрі застеріг учора, що, якщо Росія дозволить Едварду Сноуденові вилетіти до третьої країни, це матиме, «поза сумнівом, певний вплив на відносини і певні наслідки».

У Сполучених Штатах Америки Едвардові Сноудену, колишньому аналітикові приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.

Сноуден утік зі США після своїх викриттів у пресі про таємні програми стеження американської влади, зокрема, за даними про телефонні розмови через мережі принаймні однієї з найбільших телефонних компаній у США, а також за діями в інтернеті, які здійснюють через мережі дев’яти великих інтернет-компаній США іноземні громадяни з-поза меж країни. В Агентстві національної безпеки США наполягають, що ці програми допомогли зірвати десятки терактів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільські фермери ...
Наступна новина: Кожен четвертий власник ...

КОМЕНТАРІ