Газовий консорціум в Азербайджані відхилив використання газогону «Набукко»

Газовий консорціум в Азербайджані відхилив використання газогону «Набукко»

27.06.13 08:04 0 726
Консорціум, який працює на газовому і нафтовому родовищі «Шах-Деніз-2» в Азербайджані, відхилив пропозицію використовувати модифікований варіант планованого газогону «Набукко», відомий як Nabucco West, повідомила австрійська компанія OMV, провідний партнер проекту «Набукко». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як заявила компанія, консорціум повідомив її про своє рішення щодо маршруту транспортування газу до Європи. Але вона не уточнила, яке саме це рішення.

Як вважають, таким чином консорціум, імовірно, обрав інший, коротший і дешевший проектований газогін, відомий як TAP (Трансадріатичний трубопровід). TAP і «Набукко» були єдиними двома проектами, які змагалися за майбутнє транспортування азербайджанського газу з родовища «Шах-Деніз-2».

Проект Nabucco West передбачав транспортування цього газу від кордону Туреччини через Болгарію, Румунію й Угорщину до Австрії; TAP передбачає маршрут від турецького кордону через Грецію, Албанію і під Адріатичним морем до Італії.

В обох проектах газ мав іти територією Туреччини від її кордону з Грузією планованим Трансанатолійським газогоном, а до грузинсько-турецького кордону діставатися вже наявними газотранспортними мережами.

Як наголошують аналітики, нинішнє оголошення не означає «смерті» проекту «Набукко», який усе ще може сподіватися на інші джерела газу, на схід від Каспійського моря – з Туркменистану, Казахстану і, можливо, й Узбекистану. Але для цього необхідно буде будувати також нові газогони через Каспійське море і на Кавказі.

Газотранспортний проект «Набукко» має підтримку Європейського союзу і Сполучених Штатів Америки як проект стратегічної ваги. Його вважають фактичним суперником російського проекту «Південний потік», який має транспортувати до Європи в обхід України російський газ; «Набукко» ж має на меті, навпаки, зменшити газову залежність Європи від Росії і транспортувати до Європи газ із родовищ Каспійського басейну, оминаючи Росію.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі батько за ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ