У Львівській області пенсійні зміни – в інтересах людини

У Львівській області пенсійні зміни – в інтересах людини

27.06.13 11:19 0 899
З 1 липня ц.р. набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Цим Законом внесено, зокрема, зміни до окремих пенсійних положень.

Як інформують у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області, із набуттям чинності Закону буде вирішено питання про зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Починаючи з січня 2004 року, при призначенні пенсій за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» час перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами до страхового стажу не зараховувався, оскільки вони не вважалися застрахованими особами і, відповідно, за них не сплачувалися внески до Пенсійного фонду. Тепер це питання врегульоване. Отже, з липня 2013 року особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, будуть застрахованими особами, відтак ця відпустка зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії.

Потребувало законодавчого врегулювання положення про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні. Відповідно до чинної редакції пенсійного закону, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та які досягли 18-річного віку, втрачали право на отримання такої пенсії за місяці перерви у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом до іншого. Тобто дитині, яка закінчила школу у червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалась. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі (між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури).

Новий закон це питання врегулював: відтепер діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Важливо також, що новоприйнятий Закон змінить механізм перерахунку пенсій з 1 березня кожного року, передбачений частиною 2 статті 42 Закону про пенсійне страхування. Якщо за чинним законодавством право на перерахунок пенсій визначалося залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення.

Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, раніше призначені за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком.

Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ