В Житомирській області нове в законодавстві щодо сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем

В Житомирській області нове в законодавстві щодо сприяння забезпеченню молоді першим робочим місцем

27.06.13 10:15 0 807
У новій редакції Закону України «Про зайнятість населення», який діє з 1 січня 2013 року, передбачено стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, шляхом виплати компенсації роботодавцю в розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу.

30 травня 2013 року набув чинності Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 р. № 347.

Право на компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце зареєстрованих безробітних з таких категорій громадян:

- діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

- молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;

- особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

- особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;

- інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;

- один з батьків або особа, яка їх замінює, і:

 має на утриманні дітей віком до шести років;

 виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;

 утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності).

Компенсація виплачується щомісячно протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості упродовж двох років.

При цьому право на компенсацію мають роботодавці, у яких відсутня заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та яких не визнано банкрутом або стосовно них не порушено справу про банкрутство. Компенсація надається на один рік за умови, що працівника не буде звільнено упродовж наступного року, однак у випадку звільнення, якщо роботодавець не працевлаштовує на це робоче місце іншого безробітного, то він повертає отримані кошти в повному обсязі.

Важливим законодавчим нововведенням є також стимулювання суб’єктів малого підприємництва до створення нових робочих місць у пріоритетних галузях економіки. Так, суб’єкт малого підприємництва, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних на два роки, протягом року може отримувати щомісячну компенсацію в розмірі єдиного внеску. При цьому працівники, які були прийняті на роботу з виплатою компенсації, не можуть бути звільнені за ініціативою роботодавця. Це стосується суб’єктів малого підприємництва у виробничій сфері.

Таким чином, роботодавці, які здійснювали найм працівників з числа зазначених вище категорій після 30 травня цього року, коли набув чинності порядок надання компенсацій, впродовж двох місяців можуть звертатись до центрів зайнятості із заявами про її отримання. На даний час компенсація таких витрат ще не здійснювалась.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Львові розпочав роботу ...

КОМЕНТАРІ