В Луцьку зміни в пенсійному законодавстві з 1 липня 2013 року

В Луцьку зміни в пенсійному законодавстві з 1 липня 2013 року

27.06.13 13:48 0 1240
З 1 липня поточного року набирає чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії" (від 14.05.2013р. №231-VII). Законом внесено зміни до законів України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам". Зміни передбачають:

- включення до страхового стажу при призначенні пенсії періодів перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

- виключення (за згодою пенсіонерів) з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії періодів одержання допомоги по безробіттю;

- вдосконалення механізму визначення середньомісячного коефіцієнта заробітної плати для обчислення пенсії осіб, які мають неповні місяці страхового стажу (місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати);

- проведення щорічних перерахунків пенсій передбачених ст. 42 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Крім індексації пенсії, передбаченої частиною першою ст. 42 вищезазначеного Закону, щороку починаючи з 1 березня поточного року у разі, якщо середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросте, буде проводитися перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік. Порядок проведення зазначених перерахунків пенсій, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України;

- виплату пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям померлого годувальника, за період перерв у навчанні. Відтепер діти, які навчаються за денною формою навчання матимуть можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди між завершенням навчання в загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти та вступом до інших навчальних закладів або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовження навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Також, з 1 липня 2013 року змінено умови виплати пенсій призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" особам, які перебувають на повному державному утриманні, а саме:

"Під час перебування пенсіонера з числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, та членів їх сімей на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі) йому виплачується 25 відсотків призначеної пенсії. У випадках, якщо розмір його пенсії перевищує вартість утримання, виплачується різниця між пенсією і вартістю утримання, але не менш як 25 відсотків призначеної пенсії.

Якщо у пенсіонера, який перебуває у відповідній установі (закладі) на повному державному утриманні, є непрацездатні члени сім’ї, які перебувають на його утриманні, пенсія виплачується в такому порядку: 25 відсотків пенсії - самому пенсіонерові, а інша частина пенсії, але не більш як 50 відсотків призначеного розміру пенсії - зазначеним членам сім’ї.

Частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії пенсіонеру та членам його сім’ї, перераховується до установи (закладу), де пенсіонер перебуває на повному державному утриманні, за його особистою заявою. Зазначені кошти зараховуються на банківські рахунки цих установ (закладів) і спрямовуються виключно на поліпшення умов проживання в них пенсіонерів.

Дітям-сиротам за період перебування на повному державному утриманні пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачується в повному розмірі та перераховується на їх особисті рахунки у банку.

Іншим дітям, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50 відсотків призначеної пенсії у зв’язку з втратою годувальника та перераховується на їх особисті рахунки у банку. При цьому частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії у зв’язку з втратою годувальника, перераховується на банківський рахунок установи, де ця дитина перебуває на повному державному утриманні, і спрямовується виключно на поліпшення умов проживання дітей у цих установах у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Виплата пенсії здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому пенсіонер зарахований на повне державне утримання".

Удосконалено порядок виплати державної соціальної допомоги призначеної відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" особам, які перебувають на повному державному утриманні, а саме:

"Особам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), виплачується 20 відсотків призначеного розміру державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

Різниця між розміром призначеної державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), і розміром державної соціальної допомоги, яка виплачується зазначеним особам, перераховується установі (закладу), де перебуває особа, за її особистою письмовою заявою або заявою її законного представника. Зазначені кошти зараховуються на банківські рахунки цих установ (закладів) і спрямовуються виключно на поліпшення умов проживання в них зазначених осіб у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому особа зарахована на повне державне утримання".

Департамент соціальної політики Луцької міської ради

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові у неділю ...
Наступна новина: Сергій Рижук: ...

КОМЕНТАРІ