Мирон Черничко: "У слідстві Іршавського райвідділу працюють тільки професіонали"

Мирон Черничко: "У слідстві Іршавського райвідділу працюють тільки професіонали"

28.06.13 08:20 0 1102
1 липня своє професійне свято відзначають слідчі Іршавського районного відділу міліції. До цієї дати перший заступник начальника іршавської міліції підполковник Мирон Черничко розповів про роботу слідства в умовах нового Кримінально-процесуальний кодексу.

Зараз в Іршавському районному відділу міліції працює три старших слідчих, вісім слідчих, один помічник слідчого та один інспектор слідства, посаду якого введено нещодавно. Крім цього є заступник начальника слідства - це майор міліції Алла Пожарова, яка більше п′ятнадцять років працює у відділенні слідства. З часу вступу в дію нового кримінально-процесуального законодавства слідчі райвідділу зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань більше 1600 кримінальних проваджень. Тож кожний слідчий веде не менше сімдесяти справ одночасно. Про це і не тільки ми поговоримо з начальником слідчого відділу Мироном Васильовичем Черничко.

- Чи полегшив роботу слідчих введений в дію новий Кримінально-процесуальний кодекс?

- Новий Кримінально-процесуальний кодекс приніс багато змін, які у свою чергу, значно змінили роботу слідства. Скасовано процедуру порушення кримінальної справи, вона порушується автоматично з часу внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Значно гуманізовано арешти. Тобто утримання під вартою застосовується лише як виняток за тяжкі насильницькі злочини. До прикладу, нещодавно у селі Ільниця було вбито жінку похилого віку - вбивцю відразу було арештовано. На даний час капітан Геннадій Туріна ще з′ясовує обставини цього жахливого злочину, адже призначено ряд експертиз. Тепер вбивці загрожує покарання у вигляді довічного позбавленні волі. В інших випадках – особисте зобов′язання, грошова застава, домашній арешт…

- Мирон Васильович, хіба реально впоратись з такою кількістю розслідувань – щонайменше 70 справ на слідчого?

- Дійсно навантаження велике, але слідчі Іршавського райвідділу своєчасно виконують весь об′єм слідчо-розшукових дій, щоб провести повноцінне розслідування. Крім того, хочу сказати, що на даний час у слідчих заробітна плата більша ніж у інших працівників міліції, хоча вони заслуговують ще кращої.

- Чи були у Вас випадки, що через велику завантаженість слідчі звільнялися з роботи?

- На сьогоднішній день жоден зі слідчих не звернувся до мене з рапортом про звільнення, оскільки його не влаштовують умови роботи, режим, матеріальне забезпечення чи навантаження. Всі слідчі працюють. Вже 154 справи закінчили та склали обвинувальні акти й направили на розгляд до суду. Раніше ми могли проводити частину роботи без постанови суду – тільки за погодженням прокурора. Зараз це заборонено – такий порядок визначає новий Кримінально-процесуальний кодекс. Приємно відзначити, що у наших слідчих при розгляді матеріалів є хороша взаємодія із місцевими прокуратурою та судом.

- Як зараз слідчим працюється зі свідками в умовах нового кодексу? Люди охоче дають свідчення?

- Кримінальна відповідальність за дачу свідомо неправдивих показань залишилась. Свідок має бути свідомим і чесним. Якщо він дійсно був очевидцем та дав свідчення під час досудового слідства, тоді він повинен підтвердити їх в судовому засіданні. І не варто змінювати свої покази.

- У народі кажуть, що на вулицю, краще виходити із паспортом, щоб не опинитися в міліції.

- Мабуть Ви натякаєте на затримання… Якщо раніше слідчий затримував людину за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, то міг десять діб протримати без пред′явлення звинувачення. Тепер затриманому мають повідомити про підозру протягом доби, якщо ні – людину негайно звільняють. Громадянина можна затримати тепер тільки на підставі ухвали слідчого судді.

- Які злочини скоєні протягом цього року слідство може назвати резонансними для Іршавського району?

- Взагалі Іршавський район у кримінальному плані спокійний, хоча рік розпочався з нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть. Так у селі Чорний Потік чоловік постраждав від руки брата. Досудове слідство проводив слідчий Іван Бабинець.

Алла Пожарова вела досудове слідство відносно дорослого чоловіка, який пограбував неповнолітнього хлопчика. І взагалі як хороший спеціаліст, Алла Олександрівна зазвичай проводить розслідування відносно злочинів , що вчинені неповнолітніми.

А Віктор Газдик проводив слідчі дії відносно зловмисника, який пограбував та побив бармена, а потім переховувався у Хмельницькій області.

- На передодні професійного свята, що би Ви хотіли побажати своїм підлеглим і кого відмітити?

- Взагалі у слідстві Іршавського райвідділу працюють тільки професіонали і всі вони заслуговують на добре слово. В першу чергу це «сторожили» слідства майор Михайло Золотар, підполковник Мирон Шкарампота, майор Алла Пожарова, капітан Геннадій Туріна, майори Олеся Зейкан, Тетяна Данканич-Палюх, старший лейтенант Віктор Газдик, лейтенанти Іван Роман та Іван Котубей. Надають їм відчутну допомогу у роботі інспектор слідства молодший лейтенант Василь Леньо та помічник слідства прапорщик Ярослав Матіко.

Всім їм бажаю залізної витримки, благополуччя та достатку, сімейної злагоди, здоров′я та успіхів у всіх сферах життя.

Віта ГОРЗОВ

Іршавський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ