Львівські депутати засудили штучне загострення з боку Сенату Республіки Польща дискусій довкола польсько-українського конфлікту на Волині 1943 року

Львівські депутати засудили штучне загострення з боку Сенату Республіки Польща дискусій довкола польсько-українського конфлікту на Волині 1943 року

28.06.13 09:53 0 927
27 червня 2013 року під час сесії Львівської міської ради депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Богдан Галайко зачитав заяву фракції з приводу ухвалення Сенатом Республіки Польща постанови щодо подій на Волині 1943 року. Фракція націоналістів висловила обурення діями польських парламентарів, охарактеризувавши їх як антиукраїнські та шовіністичні. Депутати закликали польську сторону перейти від взаємних звинувачень до конструктивного діалогу.

Подаємо текст заяви повністю:

"Львівська міська рада та всі свідомі українці з глибокою тривогою і справедливим обуренням сприйняли інформацію про ухвалення Сенатом Республіки Польща заяви з приводу 70-річчя Волинських подій.

Львівська міська рада усвідомлює важливість стратегічної співпраці України та Польщі. В останні роки було багато зроблено для того, аби налагодити добросусідські взаємини між українським і польським народами. Зокрема, Львівська міська рада одностайно ухвалила рішення про передачу "Польського дому" в довгострокове користування для забезпечення національного та культурного розвитку польської меншини. У Львові відкрито пам'ятник інтелігенції, яку німецькі нацисти знищили 1941 року.

Проте рішення польського Сенату не сприяє нашим добросусідським взаєминам, фактично перекреслюючи спроби примирення у складних питаннях історичного минулого обох народів, де українці ніколи не виступали агресорами чи окупантами. Не може бути партнерства у міжнаціональних відносинах, якщо заперечується право іншого народу мати власну національну гідність, незалежність та право на боротьбу з окупантами.

На жаль, більшість представників Сенату, ухвалюючи цю заяву, фактично осквернили пам'ять загиблих і поляків, і українців, маючи на меті здобуття сумнівного політичного капіталу.

У заяві зазначено, що "поляки прагнуть примирення і дружби з українцями". Однак текст заяви містить явні ознаки ксенофобії та шовінізму щодо українців. Також дії польських політиків формують негативний імідж України у світі, завдають шкоди євроінтеграційним прагненням українців.

Рішення Сенату, в якому польсько-український конфлікт окреслено як "етнічні чистки з ознаками геноциду", не відповідає історичній правді, адже геноцид передбачає односторонні жертви та агресію. Тобто польські політики говорять лише про польські жертви і не хочуть помічати тисяч убитих українців. Вони відзначають антипольські акції УПА, але замовчують знищення українців вояками Армії Крайової. У постанові використано нічим не обґрунтовану цифру – 100 тисяч польських жертв, що також є політичною спекуляцією пам'яттю про людей, які загинули в конфлікті.

Застосування терміна "геноцид" до цих подій є неприйнятним, тому що не відповідає юридичному визначенню, ухваленому ООН 1948 року. У світовій історії немає жодного випадку геноциду, зорганізованого недержавою. Якщо застосовувати підходи польських політиків до знищення українських сіл Сагринь, Павлокома, Верховини та десятків, якщо не сотень, інших, то також зможемо їх кваліфікувати як "етнічні чистки з ознаками геноциду". Нагадуємо, що автор терміна "геноцид" – всесвітньовідомий юрист Рафаель Лемкін – прикладом геноциду називав знищення польським військом українського села Завадка Морохівська.

Застосування терміна "геноцид" є неприйнятним і з політичного погляду, адже заперечує дотеперішні приязні відносини між Україною та Польщею, є маніпулюванням пам'яттю про минуле, породжує нові конфлікти.

Вважаємо штучне загострення дискусій довкола питань польсько-українського конфлікту, які вже отримали політичну оцінку керівництва України та Польщі 2003 року, таким, що грає на руку Росії, де відбувається небезпечна реабілітація сталінізму. Розмови про "геноцид на Волині", між іншим, мають за мету завадити поширенню правди про Голодомор як геноцид, що забрав життя мільйонів українців.

Ми закликаємо українське суспільство дати оцінку антиукраїнським діям, які нині відбуваються за межами нашої держави, а також дати належну оцінку "п'ятій колоні" в Україні, що нею є сьогоднішній панівний режим, якому байдужі національні інтереси. Також закликаємо належно вшановувати пам'ять українців, які загинули від різних окупаційних режимів, у тому числі польського. Зокрема, тих українців, які загинули внаслідок дій підрозділів Армії Крайової та Батальйонів Хлопських, відзначити річницю трагічних подій, пов'язаних із депортацією українців з їхніх етнічних земель 1944–1947 рр., знищення українських сіл на теренах Холмщини, Надсяння та Лемківщини протягом 1944–1945 рр.

Львівська міська рада закликає польську сторону перейти від взаємних звинувачень до конструктивного діалогу та акцентувати увагу на відзначенні тих дат і подій, коли українці та поляки разом захищали свої спільні інтереси".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Віталій Карпюк: Експорт ...

КОМЕНТАРІ