У Житомирі говорили про сприяння взаємній торгівлі між Україною та ЄС

У Житомирі говорили про сприяння взаємній торгівлі між Україною та ЄС

28.06.13 08:15 0 828
Дванадцять років тому в Україні розпочався процес реформування системи технічного регулювання з метою приведення українського законодавства у відповідність з передовою практикою Європейського Союзу. Завдання полягає у тому, щоб звести до мінімуму технічні бар’єри в торгівлі між Україною та ЄС. Крім того, це сприятиме інтеграції країни до регіональної та світової економіки у рамках СОТ. В рамках програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення бар’єрів у торгівлі між Україною і ЄС» 27 червня у Житомирі відбувся семінар на тему “Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: основні аспекти та переваги. Реформування системи технічного регулювання”.

Семінар відбувся за участі керівника департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Зінаїди Янченко, заступника директора департаменту європейської інтеграції – начальника відділу координації співробітництва в рамках двохсторонніх органів Україна – ЄС Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Марини Фарафонової, керівника проекту ЄС «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення бар’єрів у торгівлі між Україною і ЄС» Стефоноса Іоакеімідіса та інших.

За останні роки відбулися численні зміни, які сприяли усуненню різних конфліктів інтересів та спрощення системи. Варто зауважити, що станом на сьогоднішній день формування інституційної та законодавчої бази у сфері технічного регулювання України, сумісної з принципами ЄС, знаходиться на завершальному етапі.

«Ми повинні чітко розуміти, що Євросоюз вимагає від кожної країни, - говорить керівник департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Зінаїда Янченко. - Я переконана, що для того, аби досягти результатів, потрібно працювати не лише на рівні держави, а і у регіонах. Звісно, всі важелі угод створюються на рівні держави. Хоча і політика формується у столиці, та реалізовується вона якраз тут, у регіонах. Я впевнена, що цикл таких семінарів допоможе нашим людям зрозуміти, якими шляхами потрібно рухатися до Європейського Союзу, аби забезпечити вимоги, котрі поставлені перед Україною».

Також на семінарі обговорили питання поточного стану торговельно-економічного співробітництва області з країнами - членами Європейського Союзу, реформу систем технічного регулювання в Україні, технічне регулювання в контексті ЗВТ, а також було зроблено акцент на загальному огляді та ключових аспектах зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Переговори ЄС та України щодо зони вільної торгівлі провадяться на основі позитивного досвіду ЄС у створенні єдиного ринку за допомогою «Нового Підходу». Завдання полягає у підписанні Угоди про асоціацію, частиною якої є глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі, що передбачає не лише зниження тарифів, а й високий ступінь наближення законодавства.

Проект ЄС «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення бар’єрів у торгівлі між Україною і ЄС» фінансується Європейським Союзом та впроваджується консорціумом, який очолює грецька консалтингова компанія European Profiles SA, спільно з AENOR, Австрійським інститутом стандартів, BFI International Consulting, та SIQ.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ