На Тернопіллі голова ОДА наголосив на важливості заходів з модернізації галузі охорони здоров’я

На Тернопіллі голова ОДА наголосив на важливості заходів з модернізації галузі охорони здоров’я

28.06.13 08:35 0 813
Про стан виконання Національного плану дій в галузі охорони здоров’я Тернопільської області йшлося на спільному засіданні колегії облдержадміністрації та регіонального комітету економічних реформ, яке відбулося на базі конгрес-центру «Червона калина» Тернопільського державного медичного університету.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України "Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» два роки тому в Україні розпочалась реформа медичної галузі.

Реформа запроваджує п’ять рівнів медичної допомоги: первинну – допомога лікаря загальної практики – сімейного лікаря за місцем проживання в центрах первинної медичної допомоги (амбулаторіях); вторинна – лікування вузькопрофільними спеціалістами в консультативно-діагностичних центрах; третинна – лікування складних хвороб у вузькоспеціалізованих установах; екстрена – у разі загрози життю через травми, серцево-судинні хвороби, тощо; паліативна – допомога та полегшення страждань пацієнта на останніх стадіях невиліковних хвороб.

«Незважаючи на те, що наша область не є пілотним регіоном, у нас напрацьована регіональна концепція реформування галузі охорони здоров’я, схвалена на спільному засіданні колегії управління та вченої ради медичного університету й обговорена в медичних колективах. Даною концепцією передбачено провести структурні, фінансові та організаційні зміни, ефективне використання наявних медичних ресурсів, впровадження сучасних стандартів обстеження та протоколів лікування», - зазначив у своєму виступі директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Руслан Мостовий.

Він наголосив, що одним з пріоритетних завдань на є завершення модернізації первинної ланки медицини, зокрема створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, зміцнення матеріально-технічної бази сільських установ, вирішення кадрових питань.

Це дозволить наблизити лікарську допомогу до сільського жителя, збільшить фінансові видатки саме на профілактичну роботу. Адже, вважає Р.Мостовий, хворобу необхідно попереджувати та своєчасно виявляти.

Він також поінформував присутніх, що розпорядженням голови облдержадміністрації в 9 районах та м.Тернополі створені центри первинної медико-санітарної допомоги, як окремі юридичні особи.

Станом на 1 червня в області розгорнуто 168 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 730 фельдшерсько–акушерських пунктів та фельдшерських пунктів.

Зміцнено матеріальну базу: на базі ФАПів створено 14 амбулаторій, капітально відремонтовано 72 ФАПи та амбулаторії, відкрито 5 навчально–медичних центрів.

На даний час в області працює 484 підготовлених сімейних лікаря та 696 медичних сестер загальної практики сімейної медицини.

Сімейними лікарями обслуговується 86,1% населення області, у т.ч. 64,9% дитячого населення. З урахуванням спеціалізації по сімейній медицині дільничних лікарів – орієнтовна потреба у підготовці в інтернатурі по сімейній медицині лікарів на період 2013-2015 років становить 70 осіб.

В зв’язку з створенням центрів первинної медико-санітарної допомоги, покращилось кадрове забезпечення, як приклад - на початок реформи 25 амбулаторій були не укомплектовані лікарями.

Звертаючись до учасників засідання голова обласної державної адміністрації наголосив на важливості медичної реформи, головним завданням якої є головною метою реформи медичної сфери є поліпшення здоров'я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості.

«Це питання стоїть на особливому контролі в керівництва держави та області! Йдеться про охорону здоров’я громадян! Тому, звертаюся до всіх присутніх – спільними зусиллями ми повинні забезпечити виконання поставлених завдань!», - сказав голова облдержадміністрації.

Керівник області доручив головам райдержадміністрацій, виконкомк Тернопільської міської ради вжити заходів щодо матеріально-технічного забезпечення центрів первинної медико-санітарної допомоги, забезпечити укомплектування вакантних посад лікарів амбулаторій загальної практики-сімейної медицини і фельдшерів фельдшерсько-акушерських пунктів, що надають первинну медико-санітарну допомогу, зі створенням належних умов праці та забезпеченням молодих спеціалістів житлом.

Департаменту охорони здоров’я ОДА належить організувати створення постійних та тимчасових пунктів швидкої допомоги для своєчасного надання невідкладної медичної допомоги з 10-хвилинним доїздом бригад швидкої медичної допомоги у містах та 20-хвилинним доїздом в сільській місцевості.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів: «При скасуванні ...
Наступна новина: За дорученням Михайла ...

КОМЕНТАРІ