Інтернет-шахрая вирахували хмельницькі міліціонери

Інтернет-шахрая вирахували хмельницькі міліціонери

28.06.13 13:44 0 1003
Житель Ярмолинецького району перерахував завдаток псевдо-продавцю у 650 американських доларів за примарний автомобіль, оголошення про продаж якого знайшов у всесвітній мережі.

Потерпілий зателефонував на розміщений в оголошенні номер та поспілкувався із «продавцем». Шахрай повідомив, що автомобіль знаходиться ще за кордоном, тож для його доставки потрібно перерахувати невеличкий завдаток у 5 200 гривень на певний розрахунковий рахунок. Звісно, покупець одразу виконав поставлені умови, а коли знову набрав номер автора оголошення, щоб домовитись про передачу авто, гудків у слухавці не почув. Не було відповіді і на його електронні листи.

Ошуканий чоловік звернувся за допомогою у правоохоронні органи із заявою про шахрайство. Для працівників відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Хмельницькій області знайти зловмисника було нескладно. Досудове розслідування встановило, що автор розміщеного оголошення про продаж автомобіля в мережі Інтернет проживає у Кам‘янець-Подільському. Невдовзі чоловік постане на лаві підсудних. Згідно частини 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) йому загрожує до 3 років позбавлення волі.

Варто наголосити, що третину від зареєстрованих в області злочинів складають протиправні заволодіння коштами громадян з використанням електронно-обчислювальних машин та Інтернет-мережі, зокрема, під приводом купівлі-продажу товарів та послуг шляхом отримання передоплати.

Шахрайство в Інтернеті небезпечно тим, що жертва спілкується з ошуканцем на відстані. Використовуючи особисті комп’ютери, зловмисники розміщують на сторінках відомих Інтернет-магазинів та аукціонів у розділах «Продам» або «Послуги» фіктивну рекламу про продаж найпопулярніших товарів: мобільних телефонів, автомобілів, ноутбуків, ціна яких є суттєво нижчою за ринкову. Щоб завоювати довіру клієнтів, шахраї надають номери своїх мобільних, ведуть активну переписку з людьми, які звертались до них за консультацією, виставляють гарні фотографії товару.

Окрім того, злочинці активно використовують можливості різного роду віртуальних платіжних систем (електронні гроші), які діють поза межами правового поля та непідконтрольні банківській системі і непідзвітні Держфінмоніторингу. Саме це об’єктивно призводить до анонімної реєстрації електронного гаманця на вигадані анкетні дані, безконтрольного здійснення транснаціональних платіжних операцій, електронної конвертації валют, обміну електронних грошових одиниць на готівкові чи безготівкові кошти і навпаки.

Тож купуючи товари або послуги в Інтернеті, ви маєте бути так само пильними, як і при купівлі товарів або послуг у роздріб у звичайних магазинах чи кіосках. Звертайте увагу на вибір місця купівлі і певні ознаки, які вказують на шахраїв. Пам’ятайте, що швидкість реагування міліції на злочин залежить від об’єктивності інформації та своєчасності її отримання.

Читайте також: Мониторинг обменников - безопасный обмен электронных валют.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ