У рамках проєкту "Від книги до мети" Олександр Климчук презентував книжку про українського художника Івана Марчука

У рамках проєкту "Від книги до мети" Олександр Климчук презентував книжку про українського художника Івана Марчука

29.06.13 15:45 0 807
27 червня 2013 року у Національному університеті "Львівська політехніка" в рамках авторського проєкту народного депутата України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", відомого мовознавця Ірини Фаріон "Від книги до мети" відбулася презентація книги Олександра Климчука "Я єсьм…" про геніяльного українського художника Івана Марчука.

Під час презентації книги Ірина Фаріон зазначила, що обставини склалися так, що особисто Іван Марчук не зміг приїхати, але книга та її безпосередній автор зуміють компенсувати відсутність українського маестра полотна і пензля.

" картини Івана Марчука вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують їх виставляти в найкращих залах світу – і все це на противагу абсолютному несприйнятті в часи Совєцкого Союзу. Світове визнання цієї геніяльної особистости є свіченням багатства українців на таланти. Якщо Іван Марчук і його творчість асоціюється в мене з місячним сяйвом, то Олександр Климчук – із сонячним. Саме коли місячне та сонячне сяйво зливаються в тексті, то він має силу вічности, бо це обійняті назавше день і ніч, які дарують нам усвідомлення безсмертя нашої духовности", – зазначила мовознавець.

За словами Ірини Фаріон, в 1993 році, читаючи збірник "Статей" Симона Петлюри, вона особливу увагу звернула на передмову до статей Олександра Климчука, де натрапила на тезу, що неабияк вплинула на її світоглядове формування:

"Олександр Климчук подарував мені думку, що і досі вливає в мене сили: "Малі не вірять, вірять великі, бо їм дальше видно". Водночас – це приклад афористичности стилю, мислення та неймовірного багатства мови. Це не лише книжка про великого Марчука, це політ великої Мови". Як повідомив під час свого виступу Олександр Климчук, він знайомий з Іваном Марчуком 33 роки, сталось це в Києві на виставці у спілці письменників.

"10 років, впродовж яких Іван Марчук перебував за кордоном, я намагався ознайомлювати громадськість про те, що нового сталося в його творчості. Таким чином з'явилося чотири чи п'ять статей-діялогів, сформованих у 2012 році. Саме цього року випала нагода розпочати роботу над книгою про Івана Марчука. Під час написанн цієї книжки пригадував, як формувалися перші взаємини. Мені здавалося, що якихось деталей, свідком яких був, я не зауважую. Коли книга була готова, ми домовилися зустрітися в метрі. Поглянувши на книжку, Іван Марчук її навіть не розгортав, одразу ж упізнав свою роботу, а назву сприйняв як власну мету", – зазначив письменник.

Переповнена зала Львівської політехніки мала можливість, крім відповідей на численні запитання, послухати виступи знакових творчих особистостей, долі яких перетиналися з Іваном Марчуком. Слухачів вразили виступи поета Ігоря Калинця, художника Любомира Медвідя, актора Святослава Максимчука.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ