Будьте уважні: телефонні шахраї

Будьте уважні: телефонні шахраї

29.06.13 14:24 0 1183
Останнім часом усе частіше доводиться чути про випадки телефонних шахрайств. Тож пропонуємо кілька порад, як не стати жертвою зловмисників.

ЯК ЦЕ ОРГАНІЗОВАНО:

Вам телефонують із незнайомого номера. Шахрай представляється родичем чи знайомим і схвильованим голосом повідомляє, що затриманий працівниками міліції та підозрюється в скоєнні того чи іншого злочину. Це може бути ДТП, зберігання зброї чи наркотиків, нанесення тяжких тілесних ушкоджень і навіть вбивство.

Далі в розмову вступає начебто працівник міліції. Він впевненим тоном повідомляє, що вже неодноразово допомагав людям таким чином. Для вирішення питання необхідна певна сума коштів, яку слід привезти в обумовлене місце чи передати якійсь особі. «Ціна питання» складає від однієї до декількох тисяч доларів США.

НАСПРАВДІ ВІДБУВАЄТЬСЯ НАСТУПНЕ:

В організації обману по телефону з вимогою викупу беруть участь кілька злочинців. Той, хто телефонує може знаходитись навіть у місцях позбавлення волі. Набираючи телефонні номери навмання, шахрай говорить підготовлену стандартну фразу, а далі діє згідно з обставинами. Нерідко співрозмовець сам випадково підказує ім'я того, за кого хвилюється.

Якщо жертва злочину піддалась обману і погодилася привезти вказану суму, телефонний шахрай називає адресу, куди потрібно приїхати. Часто спритники пропонують зняти недостатню суму в банку і супроводять жертву особисто.

Шахраї стараються заплутати жертву, не дати їй опам'ятатись, тому ведуть із нею розмову аж до отримання грошей.

Після того, як громадянин залишає гроші в назначеному місці або комусь їх передає, йому повідомляють, де він може побачити свого родича чи знайомого.

ЯК ДІЯТИ В ТАКІЙ СИТУАЦІЇ:

Перше і найголовніше правило – перервати розмову і передзвонити тому, про кого йде мова. Якщо телефон вимкнений, постарайтеся зв'язатися с його колегами, друзями та родичами для уточнення інформації.

Хоча переживання за родича чи близьку людину і заважають мислити адекватно, варто розуміти: якщо незнайома людина телефонує вам і вимагає привезти на якусь адресу грошову суму – це шахрай.

Якщо ви отримали дзвінок від нібито близького родича чи знайомого про те, що він потрапив у неприємну ситуацію, в результаті якої йому загрожує відкриття кримінального провадження, і якщо телефонуючий просить передати хабар нібито працівнику правоохоронного органу, готовому врегулювати питання, слід поставити уточнюючі запитання: «А як я виглядаю?» або «Коли і де ми бачились востаннє?», тобто ставити такі запитання, відповіді на які знаєте тільки ви обоє.

Якщо ви розмовляєте нібито з представником правоохоронних органів, запитайте, з якого він відділку міліції. Після дзвінка слід набрати «102», дізнатися номер чергової частини даного відділку міліції і поцікавитися, чи дійсно родич чи знайомий доставлений туди.

СЗГ УМВС України

у Волинській області

(За матеріалами СБК)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Євробаскет (жінки). 1/2 ...
Наступна новина: Курсанти ЛьвДУВС поповнили ...

КОМЕНТАРІ