На благо людей - святиня: на кордоні Волинської та Рівненської областей міліціонери спільно з владою, відкрили на Рівненщині вже четверту капличку

На благо людей - святиня: на кордоні Волинської та Рівненської областей міліціонери спільно з владою, відкрили на Рівненщині вже четверту капличку

30.06.13 13:11 0 1236
Є в Україні місце, де пролягають бурштинові шляхи, гніздяться журавлі та протікають кришталеві ріки. Є таке місце. Володимиреччина. Край щирих людей, край працьовитих рук та відкритих сердець. У мальовничому селі Маюничі, де ділять простір Рівненська та Волинська області, віднедавна звели святиню. Місцеві кажуть, що разом із нею тут осіла і Божа благодать, адже усе більше подорожуючих зупиняються біля каплички, аби приклонитися до святих ікон та у відданій молитві звернутись до Всевишнього.

На урочисте відкриття каплички зібрались жителі не тільки Маюничів, а й навколишніх сіл. У святковому однострої розташувались співробітники стаціонарного посту №2 служби ДАІ, що у Сарнах. Для усіх разом і для кожного поодинці цей день особливий, адже слово духовність у душі кожного із нас означає щось своє. А ще люди бажали особисто побачити тих, хто не оминув увагою їхнє поселення і облаштували тут маленьку святиню.

— Я хочу щиро подякувати цим людям за те, що вони зробили нам таку благодать, — розповідає Ніна Стельмах, жителька села. — Зазвичай ніхто допомагати не хоче, бо село маленьке. А тут Господь-Бог послав таке. Це для нас дуже велика радість. Люди їдуть, усі заходять, дякують.

За ініціативи начальника Управління внутрішніх справ України в Рівненській області новозведена святиня є уже четвертою на рахунку рівненських правоохоронців. Так, минулоріч, поблизу села Опарипси, що на Радивилівщині, біля стаціонарного поста ДАІ № 1 відкрито капличку Преподобного Феодора Острозького. У день Святого Миколая біля стаціонарного поста № 3, розташованого на автодорозі Київ-Чоп, неподалік Корця, відкрито капличку імені Святого Миколая Чудотворця. У квітні, цьогоріч, поблизу Рокитного, на трасі державного значення Київ-Ковель-Ягодин відкрито капличку Покрови Богоматері. І у день святкування 17-ї річниці Конституції України урочисто відкрито капличку на кордоні Волинської та Рівненської областей.

Місцеві жителі нарікають, що у селі немає ані школи, ані церкви. Люди змушені їхати на молитву у сусідні села до монастиря чи тамтешньої церкви. Не можуть знайти слів вдячності людям, які посприяли будівництву каплички у селі.

— Зараз, дякувати Богові, можна заглянути до церквочки і вечорком, і зранку, і по обіді.

— Це добра справа. Дай Боже здоров’я усім, хто це зробив. Є де помолитися, є куди зайти приклонитися, — чути звідусіль.

Медпрацівник за освітою, Олександр Ничипорук, у свою чергу, дякує Богові за те, що наділив його умінням працювати з деревом. Адже робить і ікони і різноманітні вироби з дерева. Розповідає, що над каплицею у селі Маюничі трудився майже місяць.

— Над капличкою, над виготовленням ікон і над розпяттям працювали більше місяця. Завдяки співробітникам державтоінспекції усі матеріали доставлялись дуже швидко. Загалом, це уже моя третя капличка. Зробив каплички, які нині красуються у Рокитному та у Олевську на Житомирщині.

Олександр Миколайович із гордістю розповідає, що якби довелось зводити іще каличку, ніколи б не відмовився від такої справи.

— Як можна відмовитись від будівництва каплички? Це ж Божа справа. У цьому селі 50 дворів, видно що люди не дуже заможні. І церкви у селі немає. От завдяки голові адміністрації, завдяки генералу, люди отримали у селі святиню, і ми своєю мірою долучились до радості у селі. Усе для того, щоб люди ходили, молилися і не забували Боже слово.

Будівництво каплички, саме на кордоні Рівненської та Волинської областей повинно стати вагомим внеском Рівненщини у загальнодержавну справу посилення безпеки дорожнього руху, духовного відродження краю та зміцнення дружніх відносин між областями. Саме тому на урочистості прибув і начальник УМВС України у Волинській області Олександр Терещук.

— Ідея подобається, добра, благодатна і потрібна, — говорить Олександр Дмитрович. — Це потрібно і працівникам міліції, і громадянам, і водіям, які тут проїжджатимуть. Проїхати, помолитися, і нехай Бог нас береже.

Під враженням від побаченого полковник міліції поділився планами на майбутнє щодо духовної діяльності на Волині.

— З цього приводу і у нас буде робитися. Ми над цим уже думали і розпочинаємо будівництво в районі селища Цумань, що дорогою на Рівненщину. Яка вона буде ще невідомо, але кілька проектів уже лежать на моєму столі.

Начальник УМВС України в Рівненській області радо передає такий досвід, адже за його ініціативи споруджено каплички на в’їздах у область з чотирьох боків. Василь Лазутко щиро вірить у їх благодатну силу.

— Я думаю, що за останні два роки ми зробили кілька добрих справ, щоб і менше було дорожньо-транспортних пригод на шляхах державного значення, і для того, щоб міліція займалась і благодійними та духовними функціями. А також залучала усіх тих, хто проїжджає повз.

Звісно, у таких справах, без підтримки органів влади тут не обійтись.

— Якщо раніше це були інші стосунки і підходи, то це одне ціле.Усе йде, все міняється. Усе це одна команда – влада, міліція і народ. Ми розуміємо одне одного, ми знаємо одне одного і сприяємо вирішенню потреб одне одного, — зауважив у розмові Володимир Ткачук, голова Володимирецької районної адміністрації. Окрім того, чиновник поділився, що місцева влада всіляко сприяє діяльності правоохоронних органів у краї.

— От на сьогоднішній день я можу сказати, що у кожному селі ми облаштовуємо і це уже на стадії завершення робочі місця для дільничних міліціонерів. Ці робочі місця включають робочий кабінет, умови для роботи, облаштування у кабінеті та комп’ютер. Ми розраховуємо, що міліція має бути ближче до людей.

Голова обласної державної адміністрації Василь Берташ, який активно підтримує ініціативи та починання обласної міліції, задоволений і діями підлеглих щодо сприяння розвитку правоохоронних органів краю, і діяльністю правоохоронних органів.

— Відкриття каплички – це благородна справа. дуже багато жителів з усього Володимирецького району приїхали на це свято. Кожен із подорожуючих зможе сюди зайти і помолитись Богові. А ще, той факт, що вона зведена над дорогою даватиме впевненість і водіям, і усім жителям цього села. Я хочу сказати слова великої вдячності за ті добрі справи, які роблять правоохоронці, не зважаючи на свою зайнятість.

Наостанок, під час урочистостей за сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, професіоналізм, взаємодію та надання дієвої допомоги органам внутрішніх справ Рівненської області при будівництві каплички у селі Маюничі Володимирецького району годинником від начальника УМВС нагородили начальника відділу ДАІ УМВС Олександра Семенюка та командира взводу із обслуговування стаціонарного посту № 2 роти дорожньо-патрульної служби ДАІ, підпорядкованої УМВС Андрія Пришка, начальника відділення ДАІ Кузнецовського МВ Андрія Катеринича.

Окрім того, цінні подарунки із рук очільників області та обласної міліції отримали і ті, хто безпосередньо облаштували капличку у селі, а це Олександр Ничипорук, Валерій Сачко та Олег Семенюк.

Тож щиро віримо, що благородні справи творитимуться і надалі, а у зведених капличках лунатимуть молитви за здоров’я і тих також, хто доклав рук до цих святинь. За тих, хто робить усе це не задля похвали і нагород. За тих, хто робить усе це для людей.

СЗГ УМВС України

в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ