Відбудеться презентація книги «Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження»

Відбудеться презентація книги «Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження»

02.07.13 08:09 0 818
Завтра, 2 липня о 12 годині у Волинському краєзнавчому музеї (вул. Шопена, 20) відбудеться презентація книги «Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження» (автор і упорядник Андрій Бондарчук), що вийшла у видавництві «Терен».

У книзі розповідається про роль Хрестовоздвиженського братства в історії Луцька та волинського православ’я. У нелегкі часи в боротьбі за віру, мову, українську ідентичність воно об’єднало свідомих людей, патріотів – незалежно від статків, освіти, віку, статі. В його багатогранній діяльності були періоди розквіту і занепаду. Найбільш тривалим часом вимушеної бездіяльності був радянський період аж до 1990 року, коли в столичному Луцьку вкотре відродилось Братство, що прибрало назву – Волинське крайове св. ап. Андрія Первозваного (Луцьке Хрестовоздвиженське).

З перших своїх коренів відроджене Братство розгорнуло активну діяльність щодо становлення істинно української Церкви, розвитку благодійності, просвітництва. І першою такою церквою в Луцьку став колишній братський храм – Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього. З 1997 року Братство все більше орієнтується на науково-історичний напрям своєї діяльності – вивчення свого минулого. А це складова історії міста, Волині, України.

Це своєрідний звіт про те, що зроблено за порівняно невеликий час, – двадцять років. У вибраних публікаціях дослідників історичного Братства (М. Довбищенка, Б. Колоска, В. Борщевича, В. Пясецького, О. Бірюліної та ін.), а також цілої когорти краєзнавців, журналістів, сучасних братчиків поєднується історія і сучасність.

Значну частину матеріалів книги займають газетні публікації різних років і видань. Цей масив інформації складає своєрідний літопис становлення УПЦ Київського Патріархату.

Окремим важливим розділом книги є розповідь про те, як організовувався Музей історії Луцького братства, відроджувався братський некрополь – перші і єдині в Україні музейні об’єкти такого типу. Нині Музей став підрозділом Волинського краєзнавчого музею.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ