В Івано-Франківській області робота у сні і наяву

В Івано-Франківській області робота у сні і наяву

02.07.13 08:07 0 825
У 2011 році в органах внутрішніх справ відбулася реорганізація. Службу дізнання ліквідували. Натомість її функції передали слідству. Така ситуація позначилася і на особистому житті начальника відділення дізнання УМВС в області капітана міліції Ірини Березовської – їй довелося раніше вийти з декретної відпустки, коли молодшій донечці, Софійці, не було ще й двох років. Ірину Зіновіївну призначили на посаду старшого слідчого організаційно-методичного відділу слідчого управління УМВС.

Нині вона вже майор міліції, магістр права. Магістерську роботу захистила шість років тому у Львівському державному університеті внутрішніх справ, який свого часу закінчила. За весь період служби в міліції, починаючи з 1998 року, отримувала лише грамоти, премії, подяки, нагрудні знаки «За відзнаку у службі» двох ступенів. Не мала жодного стягнення.

Особливої «романтики» в її нинішній роботі немає.

– Розглядаємо документи, які надходять з Міністерства внутрішніх справ, виконуємо всі протокольні доручення, надсилаємо доручення на виконання до підпорядкованих слідчих підрозділів, розглядаємо акти прокурорського реагування на дії працівників слідчих підрозділів області. Також розглядаємо звернення громадян щодо діяльності працівників слідства, – окреслює коло службових обов’язків працівників відділу моя співрозмовниця. – Деколи люди хочуть отримати роз’яснення з тих чи інших питань кримінального провадження. Якщо скаржаться на неправомірні, з їх точки зору, дії слідчих, то насамперед проводиться перевірка. Коли встановлюються факти порушення вимог чинного законодавства з боку працівника слідства, тоді призначається службове розслідування. І вже на підставі цього розслідування вирішується питання, чи справді ним було порушено чинне законодавство.

Переважно акти прокурорського реагування, в яких вказано порушення вимог кримінального процесуального законодавства під час досудового розслідування кримінальних проваджень, надсилаються до слідчого управління УМВС в області і безпосередньо розглядаються в організаційно-методичному відділі. Готуємо також довідки про результати діяльності за певні періоди, проводимо узагальнення, аналізи по закріплених лініях роботи.

За організаційно-методичним відділом закріплене кураторство за слідчими відділеннями міськрайорганів. Вивчаємо кримінальні провадження слідчих відділень, готуємо пропозиції щодо заслуховування таких проваджень на оперативних нарадах. Часто виїжджаємо у відрядження в райони, здійснюємо перевірки службової діяльності – як ведеться досудове розслідування.

Ірина Зіновіївна безпосередньо здійснює контроль за розглядом звернень громадян, строками та якістю досудового розслідування, аналізує ці напрямки службової діяльності. Так само контролює стан досудового розслідування у кримінальних провадженнях у сфері нафтогазового комплексу України, зокрема пошкодження нафтопроводів, у провадженнях про злочини проти довкілля тощо.

Підлеглих майор міліції Березовська не має. На запитання, добре це чи погано, посміхається: «З одного боку, добре, а з іншого – якщо станеться якась пригода з працівником, де я здійснюю кураторство, то можна понести за нього відповідальність». Щодо керівників, то їх у слідчому управлінні двоє: безпосередній – начальник відділу, заступник начальника слідчого управління УМВС полковник міліції Петро Ящук та перший заступник начальника УМВС – начальник слідчого управління УМВС полковник міліції Василь Фелик.

Ірина Березовська тепло відгукується про колег – Віктора Плахту, Галину Гнатів, Вікторію Сабардін, Уляну Михайлюк, Миколу Літинського і Романа Зіняка. З усіма у неї склалися дружні стосунки. Але часу на справжніх друзів не вистачає. Коли очолювала відділення дізнання, часто спілкувалася з начальником відділення кримінальної міліції у справах дітей Аллою Лемчак. «Зараз значно рідше бачимося з Аллою, – каже жінка. – Працюємо майже щодня допізна. Залишається одна неділя, яку хочеться присвятити сім’ї, але буває, що й вона проходить у хатніх клопотах. Тож вільного часу практично немає взагалі».

Тому напівжартома Ірина називає найкращим другом свого чоловіка Андрія, який працює в обласному управлінні Міністерства доходів і зборів та чудово розуміє службові проблеми дружини. Забрати з дитсадка трирічну Софійку, коли Ірина затримується на роботі, вважає швидше приємністю, аніж обов’язком. Так само колись піклувався і про старшу Вікторію, якій нині вже одинадцять років. Дівчинка навчається на відмінно і допомагає доглядати за молодшою сестричкою. А ще любить куховарити та виплітати браслети.

Також Ірина з ніжністю та вдячністю відгукується про своїх батьків – Іванну та Зеновія, які допомагають у вихованні Вікторії та Софійки. Під час відпустки сім’я Березовських любить відпочивати в горах і на морі. Торік їздили в Болгарію, й були задоволені. Щодо захоплень, то часу на це не має.

– Із набуттям чинності нового Кримінального процесуального кодексу обсяг роботи збільшився, – каже Ірина Зіновіївна. – Якщо раніше були відмовні матеріали, рішення за якими приймали і працівники оперативних підрозділів, і дільничні інспектори міліції, то нині приймають слідчі. Вони вносять відомості про кримінальні правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань. Тому збільшилася кількість звернень громадян, які раніше розглядалися іншими службами. Зараз усі вони акумулюються у слідчому управлінні. Є дуже багато методичних рекомендацій, роз’яснень щодо нового КПК, які потрібно доводити слідчим, проводити з ними навчання. Мрію просто почитати якусь книжку, а доводиться читати накази, доручення та рекомендації. Тому буває так, що робота мені сниться.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільський ...
Наступна новина: Рівненщина: на Острожчині ...

КОМЕНТАРІ