Олег Панькевич: "Українці справді повинні вибачитися, але не перед колишніми окупантами, а перед героями УПА"

Олег Панькевич: "Українці справді повинні вибачитися, але не перед колишніми окупантами, а перед героями УПА"

02.07.13 08:47 0 885
Українці не мають права встидатися за те, що їхні предки боролися з окупантами – ми маємо підхопити прапор боротьби та керуватися ідеєю українського націоналізму – ідеологією, яка обороняє своє, захищає своє і є прикладом найвищої любови. Про це заяив заступник Голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" з питань національної пам'яти, народний депутат України Олег Панькевич у своєму виступі під час вшанування українців, похованих на Українському військовому цвинтарі в селі Пикуличі, що на околиці Перемишля (Республіка Польща).

"Могили українських героїв, зокрема цвинтар у Пикуличах, – це одне з місць єднання українців, які живуть в Україні та за її межами. ми відчуваємо це єднання, і я щасливий, що перебуваю тут разом із вами. Нас єднає пам'ять про вояків УГА, яких тут поховано. Вони виконали свій обов'язок, і не знаю, чи знайдеться хтось з істориків – українських чи закордонних, які можуть заперечити, що тоді українці на заході України мали право на свою державу. Так само, як мали право поляки на незалежну Польщу після розвалу Австро-Угорської імперії після Першої світової війни, так само, як і чехи, словаки чи інші народи Європи", – зазначив Олег Панькевич.

Свободівець наголосив, що в Пикуличах поховано й тих українців, які померли вже після війни у таборах.

"Ми вшановуємо вояків УНР, які віддали життя й за українську державу, і протягнули руку допомоги польському народові. Вони загинули не під час військових дій, а після війни в таборах. Не будемо говорити про те, чому так сталося, але нагадаю, як згодом один із відомих польських військових діячів сказав воякам петлюрівської армії: "Пробачте нам, панове, що не змогли тоді виконати всіх домовленостей". Можливо, по-іншому складалася би історія ХХ століття, якщо вдалося б тоді об'єднати зусилля України, Польщі, інших народів у боротьбі за незалежність держав і за мир у Європі", – наголосив Олег Панькевич.

" ми вклоняємося й тим, хто підхопив прапор боротьби 20-х років – Організації Українських Націоналістів, – воякам Української Повстанської Армії. Ця сторінка історії національно-визвольних змагань є найбільш трагічною та найбільш героїчною. Не думаю, що знайдеться хтось з істориків, який скаже, що українці не мали права на боротьбу з окупантами. Вояки УПА ніколи не воювали за чужі землі десь біля Москви чи біля Варшави – немає таких фактів в історії. "Боротьба з окупантом є не просто правом, а обов'язком кожної пригнобленої нації", – так сказав видатний історик Ярослав Дашкевич. І ця істина є незаперечною. Українці не мають права встидатися, що їхні предки боролися з окупантами, – ми маємо підхопити прапор боротьби та керуватися ідеєю українського націоналізму – ідеологією, яка обороняє своє та є прикладом найвищої любови. Ми справді повинні вибачитися, але не перед колишніми окупантами, а перед героями УПА. біля цієї могили маємо просити пробачення в наших героїв за те, що ми недостатньо зробили для того, щоби продовжити їхній чин", – відзначив під час виступу народний депутат.

Свободівець також зазначив, що в сучасному глобалізованому суспільстві постає чимало викликів, які українці, поляки та інші нації повинні спільно долати.

"Нас об'єднує наша християнська традиція, наша культура, ми обов'язково маємо жити у добросусідстві та взаємній повазі з сусідніми народами. Але це можливо тільки за умови, що українська держава буде справді українською. У цьому допоможуть нам наша пам'ять і наші герої", – додав Олег Панькевич.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ