Хмельниччина посилюватиме заходи для лікування мультирезистентного туберкульозу

Хмельниччина посилюватиме заходи для лікування мультирезистентного туберкульозу

02.07.13 08:02 0 1018
Днями у Держслужбі України соцзахворювань відбулася чергова апаратна нарада за участю регіональних фахівців, на якій було розглянуто стан виконання загальнодержавних заходів протидії ВІЛ та туберкульозу. Про основні досягнення та труднощі у процесі їх виконання звітували представники Хмельницької області, яку відносять до регіонів з відносно благополучною епідемічною ситуацією. За підсумками 2012 року в регіоні зберігається тенденція щодо стабілізації показників захворюваності.

В області створено спеціальне відділення для лікування хворих на туберкульоз, стосовно яких судом винесено рішення про обов’язкову госпіталізацію. Крім того, Хмельниччина відзначається системним підходом до організації надання протитуберкульозної допомоги. В останні роки проведена реорганізація ліжкового фонду обласного протитуберкульозного диспансеру у відповідності до сучасних вимог, в результаті якої було оптимізовано малоефективні відділення та палати. Натомість відкрито дитяче відділення на 25 ліжок (2009р.), відділення анестезіології та інтенсивної терапії на 6 ліжок (2010р.); створено спецвідділення на 18 ліжок для лікування тимчасово затриманих та взятих під варту (2007р.). Минулого року відкриті палати на 8 ліжок для лікування хворих на бактеріальні форми, щодо яких судом ухвалено рішення про обов’язкову госпіталізацію та на 12 ліжок для хворих на туберкульоз, які потребують хоспісної та паліативної допомоги.

У Хмельницькій області заплановано будівництво в облтубдиспансері нового відділення для хворих з хіміорезистентним туберкульозом, що в повній мірі відповідатиме вимогам та стандартам інфекційного контролю. Нинішнє відділення, після реконструкції, буде реорганізовано у відділення паліативного лікування.

У поточному році відкрито додатково шість пунктів отримання антиретровірусної терапії для ВІЛ-інфікованих осіб. Відпрацьована система обліку хворих на ВІЛ-асоційований туберкульоз, їх консультування, дообстеження і госпіталізація в обласний протитуберкульозний диспансер. Щомісячно здійснюється звірка всіх випадків нововиявленого туберкульозу і ВІЛ-інфекції між лікарями-інфекціоністами і фтизіатрами для своєчасного виявлення випадків ВІЛ-асоційованого туберкульозу.

Область постійно збільшує кількість скринінгових обстежень на антитіла до ВІЛ. У 2012 році в області проведено 95,6 тис обстежень, лабораторією Центру СНІД проведено 56,6 тис дослідження, що на 2% більше минулорічного. Зберігається 100% рівень обстеження вагітних на ВІЛ-інфекцію. Показник передачі ВІЛ від матері до дитини у 2012 році за даними обстеження складає 0%. Зменшено частку нових випадків інфікування ВІЛ осіб у віці 15-24 років - (2007 р - 20,6%, 2010р. – 11,8%, 2012р. – 6,8%).

Під час наради Голова держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна звернула увагу на необхідність ретельного підходу до розробки локального клінічного протоколу для лікування туберкульозу, проведенні аналізу причин смертності від туберкульозу, а також можливості проведення навчання для лаборантів та лікарів-терапевтів щодо нормативів здійснення діагностики туберкульозу шляхом мікроскопії мокротиння.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ