Івано-Франківщина: у Більшівцях, у Центрі миру і поєднання, триває восьмий міжнародний семінар «Ковчег- 2013» «Поранений світ – відповідальність перед Богом»

Івано-Франківщина: у Більшівцях, у Центрі миру і поєднання, триває восьмий міжнародний семінар «Ковчег- 2013» «Поранений світ – відповідальність перед Богом»

02.07.13 16:19 0 815
З 30 червня по 7 липня у селищі Більшівці Галицького району, у костелі отців францисканців, де створено Центр миру і поєднання, триватиме восьмий міжнародний семінар «Ковчег-2013» «Поранений світ – відповідальність перед Богом». Учора там відбувся семінар за участю 30 студентів українського, польського та єврейського походження.

У відкритті цього семінару взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, консул Яцек Жур, проректор Українського Католицького Університету зі Львова професор Мирослав Маринович, голова Федерації польських організацій в Україні, співавтор ідеї семінару "Ковчег-2013" Емілія Хмєльова, директор Українського Інституту вивчення Голокосту "ТКУМА" доктор Ігор Щупак, директор Львівського міського Палацу культури імені Гната Хоткевича Ігор Мартиненко, настоятель більшівецького монастиря о. Гжегож Цимбала, перший заступник голови Галицької РДА Володимир Бродович та Галицький міський голова Орест Трачик.

Як зазначалося, ідея проведення міжрелігійного та міжнаціонального семінару належить доктору Аарону Вайсу, уродженцеві м. Борислава з Львівщини, який ледь не загинув під час Другої світової війни; завдяки українцям та полякам врятувався, став істориком Голокосту. До «доброї ідеї» долучилися професор Мирослав Маринович та голова Федерації польських організацій в Україні Емілія Хмєльова.

«Слово «Арка» польською означає і човен, і архітектурна деталь дугоподібної форми,- сказав у вітальному слові Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд.- У цій арці для молоді різних національностей, передусім тих, які тут присутні, у водах суспільного життя має бути об’єднання».

За словами Ярослава Дрозда, «У Європі багато говорять про об’єднання на основі спільних цінностей. Але для того, аби ми змогли це реалізувати, треба зустрічатися».

Професор Мирослав Маринович також дав своєрідне порівняння мирного співжиття зі свого особистого досвіду перебування в уральських радянських таборах, де були люди різних національностей з усього колишнього Союзу.

«І треба було вчитися розуміти один одного, розуміти ментальність, релігію, мову, відчувати біль і співчувати та допомагати,--зазначив Мирослав Маринович. –І ось ми вчимо цьому молодь на таких семінарах. Наразі нині - це 30 дівчат та юнаків, але завтра - це 30 маленьких епіцентрів толерантності та нового мислення і сприйняття».

Професор Мирослав Маринович відзначив, що у кожного народу є свої кривди та образи, свої великі і малі національні проблеми. Їх багато, але треба бути вищим за них, аби зрозуміти сенс історії. Її треба сприймати у вертикальному вимірі.

Від єврейських представників виступив директор Українського Інституту вивчення Голокосту "ТКУМА", доктор Ігор Щупак. Він сказав: «Ми розуміємо, що у нас спільна історія та різні ролі в ній, але маємо таких постатей, які нас об’єднують, узяти хоча би митрополита Андрея Шептицького, а ще в нас один Бог. І це найголовніше. І які би різні ми не були, багато чого таки об’єднує».

Представники галицької влади також розповіли про своє бачення міжнаціональних проблем.

«На жаль, окремі політики, науковці та суспільні діячі нагадують лікарів, до яких прийшов хворий із раною, що майже зажила, - образно сказав перший заступник голови Галицької РДА Володимир Бродович. - Але замість того, аби не чіпати болячку, починають її роз’ятрювати. Та ще й страхають хворого тим, що це велика рана. У стосунками між нашими народами також є рани, які заживають, і роз’ятрювати їх не варто. Залишмо це для вузьких кіл, наукових конференцій, а не для широкого загалу».

«Особливо сучасну молодь треба об’єднувати навколо загальнолюдських цінностей, як це робиться у Європі»,- закликав учасників представницького у Більшівцях зібрання Володимир Бродович.

Довідково

Надалі на учасників семінару чекають лекції, перегляд фільмів, дискусії, інтеграційні ігри, мистецькі майстер-класи, концерти. До речі, після кожної «Арки» видають книгу за результатами виступів.

У Більшівцях таке велике та поважне дійство відбувається вдруге; більшість таких семінарів відбувалися на Львівщині, на території Свято-Успенської Унівської лаври отців Василіан».

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ