В Тернополі третя лікарня на шляху реформ

В Тернополі третя лікарня на шляху реформ

02.07.13 15:54 0 762
У понеділок, 1 липня, в МКЛ №3 відбулися збори трудового колективу за участю представників Тернопільської міськради та профспілкового комітету. Йшлося про перетворення закладу в комунальне неприбуткове підприємство.

Сучасна ситуація в Україні вимагає вдосконалення механізмів фінансування медичних закладів, щоб забезпечити:

– можливість перерозподілу ресурсів з метою оптимального задоволення медико-санітарних потреб;

– зниження фінансових бар’єрів для доступу до необхідних послуг;

– захист від фінансового ризику, пов’язаного з отриманням медичної допомоги;

– застосування стимулів для ефективної організації і надання послуг охорони здоров’я;

– виділення ресурсів надавачам в залежності від якості і обсягів наданих ними послуг та у відповідності до потреб населення;

– сприяти підвищенню рівня звітності і прозорості у використанні коштів.

Тому, враховуючи особливості національного господарського законодавства, Міністерство охорони здоров'я України розробило «Методичні рекомендації щодо реорганізації бюджетних закладів охорони здоров'я в комунальні некомерційні неприбуткові підприємства».

Такі зміни дозволять:

- розділити функції замовника та постачальника медичних послуг;

- використання економічно вмотивованих до забезпечення якості й ефективності постачальників медичних послуг;

- запровадження механізму закупівель медичних послуг.

Таким чином, статус комунального некомерційного неприбуткового підприємства дасть більше самостійності, зокрема:

– в плануванні та організації власної господарської діяльності, спрямованої на забезпечення виробництва медичних послуг, перерозподілі коштів за різними напрямами витрат;

– управлінні кадровими ресурсами (планування кількості, набір персоналу, вдосконалення методів оплати праці персоналу, його мотивація до кар’єрного росту та професійного розвитку);

– управлінні матеріально-технічними ресурсами та відповідними інвестиціями використання обладнання і приміщень тощо);

- визначенні показників ефективності та продуктивності діяльності та застосування їх при плануванні подальшої роботи і оплати праці персоналу.

Розглядаючи перспективи і ризики, медики перш за все виходили з інтересів громади. Зміна статусу лікарні не погіршить якості медичного обслуговування наших краян.

Важливим є і економічний чинник: кошти після реорганізації лікарні не проходитимуть через казначейство, де завжди блокують рахунки. Юридичний статус „Комунальне некомерційне неприбуткове підприємство” та особливості його функціонування визначаються Господарським кодексом України.

Перед присутніми виступили головний лікар Юрій Васильович Лазарчук, голова профспілкового комітету Олег Васильович Закопняк, начальник міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ростислав Дмитрович Левчук, депутат міської Ради Ігор Богданович Дулеба.

Зваживши всі аргументи, медики переконалися, що зміна статусу – вимога часу, і абсолютною більшістю проголосували за створення комунального некомерційного неприбуткового підприємства «Міська комунальна лікарня №3 Тернопільської міської ради». Статут закладу розроблятиметься фахівцями із урахуванням можливостей закладу, потреб пацієнтів та місцевої специфіки.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ