Чернівці: Література вишуканого слова

Чернівці: Література вишуканого слова

03.07.13 09:54 0 1977
Під такою назвою в Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського відбулася презентація нових книг письменниці, поетеси і кінодраматурга з Івано-Франківська Марії Вайно. За її висловом, вона закінчила «самий красивий у світі університет» у Чернівцях, в якому викладали прекрасні викладачі. Перед світлою пам’яттю Анатолія Добрянського його талановита студентка сповідалася у Слові.

У своєму творчому доробку має 10 книг поезії, прози та кіноповістей. Вона прецікава авторка 12 кіноповістей.

Марія Вайно – двічі лауреат Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (в жанрі кіносценарію та в жанрі роману), лауреат міської премії ім. І.Я.Франка в галузі літератури.

З перших хвилин, як тільки пані Марія почала читати поезії із вибраного «Жінка з келихом дощу» та збірочки «Згорток на лавці», в залі запанувала повна тиша. Потім професор Надія Бабич сказала, що у «Вайно поезія – це видих найсильнішого космічного відчуття справедливості і несправедливості». Потім вона читала короткі новели із збірок, які нещодавно вийшли з друку «Станіславські фрески» та «Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету» (роман у новелах). Як відмітила сама письменниця, вона найбільше любить цей літературний стиль і в ньому розкошує.

Короткі за обсягом шкіци із збірок «Шкіци на одвірках» також вражають глибиною та емоційністю. Вони настільки потужні за силою впливу, що присутня на зустрічі лікар Тетяна Проценко сказала авторці коротко: «Ваші твори за силою впливу дістають у саме сонячне сплетіння».

Кожна збірочка письменниці допомагає краще усвідомити свою роль в даному оточенні, пізнати тонкощі стосунків між людьми, щоб залишити у цьому світі світлу частинку своєї душі. До цього закликає своєрідне кредо Марії Вайно: «Найвища цінність у людях – мистецтво відчувати інших».

Професор Надія Бабич надзвичайно вражена творчістю своєї студентки: «Я зустрічалася з багатьма письменниками, але тільки знайомство з Вайно вразило мене дивовижним талантом мінімінізувати власні прекрасні людські риси характеру, говорити про них як про малозначуще і таким же високим талантом звеличувати всіх, хто вів її дорогою до реалізації (храму) письменницького хисту, зокрема і своїх героїв. Слухала і думала, а чому ж вона – така проста, як життєва правда, і така невесела у своїх творах, залишає в душі читача переконання, що саме так непросто, але таки варто йти до світла»

А на запитання, хто її читачі відповіла, що самі різні люди читають її книги. Вона бачила свої видання навіть в руках депутатів Верховної Ради. Проте найбільше її зворушив той факт, що по сільських бібліотеках навіть в наш прагматичний час сільські жіночки записуються в чергу, аби почитати її книги. І то для неї найвища оцінка її творчості.

Свої книги з автографом Марія Вайно подарувала книгозбірні свого вчителя Анатолія Добрянського і з ними можуть познайомитися всі небайдужі до рідного і високого Слова чернівчани.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді

PS: Смотрим список слова нежности в большом количестве
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Львівщині завершився ...

КОМЕНТАРІ