Свободівці вшанували українців, похованих на військовому цвинтарі в Пикуличах

Свободівці вшанували українців, похованих на військовому цвинтарі в Пикуличах

03.07.13 12:15 0 792
30 червня 2013 року народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич та депутати-свободівці Львівської обласної ради Ярослав Кравченко і Богдан Каспер взяли участь у традиційних заходах зі вшанування борців за волю України. Вшанування відбулося на Українському військовому цвинтарі в селі Пикуличі, що на околиці Перемишля (Республіка Польща).

Розпочалися урочистості Службою Божою у Перемишльському греко-католицькому соборі Св. Івана Хрестителя. Далі відбувся хід вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (Пикуличі) в супроводі оркестру Львівського державного університету безпеки життєдіяльности. На цвинтарі відбулася панахида, після завершення якої відбулася церемонія покладання вінків та квітів. У Пикуличах поховано солдатів армій УГА, УНР та УПА, але, на жаль, їхні прізвища й понині достеменно невідомі. Проте фахівці та експерти комунальної установи Львівської обласної ради "Доля", яка здійснює пошук і впорядкування поховань учасників національно-визвольної боротьби, жертв воєн, депортацій та політичних репресій, завдяки роботі в архівах встановили вже понад 300 прізвищ загиблих вояків.

Довідково: Український військовий цвинтар у Пикуличах – місце поховання загиблих в'язнів табору для військовополонених УГА, армії УНР та вояків УПА. Під час панування Австро-Угорської імперії в Пикуличах були збудовані військові казарми, як запліччя фортеці Перемишль. Після розпаду імперії, ще під час боїв, три позаказармові об'єкти почали використовувати, як табори для полонених, здебільшого українських вояків. 1919 року в таборі перебувала максимальна кількість полонених – близько 30 тисяч осіб. Щодня помирало близько 100 осіб. Лише на початку 1921 року табір було ліквідовано. До весни 1920 року померлих ховали на прилеглих до табору полях. Після протестів селян для поховань вибрано місце старої австрійської порохівні на південній околиці Пикулич. За упорядкування цих місць взялися українці Перемишля. 1922 року впорядковували цвинтар. За кілька років цвинтар обгородили й на кургані, насипаному на одній зі спільних могил, встановили хрест заввишки 8 м із написом: "Борцям за волю України". Після Другої світової війни цвинтар і хрест було знищено. 1989 року цвинтар відбудували. 2000 року сюди перенесли останки 47 членів УПА, що загинули 1946 року в Бірчі Лішній.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільську міськраду ...
Наступна новина: Львівщина: затверджено ...

КОМЕНТАРІ